Son Kelam

Kanserle mücadelesini kaybeden genç kadının geride bıraktığı mektubu üzerine.

Ölüm kimilerimiz için nihai bir son, kimilerimiz içinse sonun başlangıcı. Ortak noktamız ise gitmeden önce geriye bir şeyler bırakabilmek.

Herkese nasip olamayacak türden bir veda, İngiliz Daniella Tkackray’e nasip oluyor. Daniella, ölümünü daha da anlamlı kılmak için geriye bir mektup bırakıyor.

Hayata gözlerini kapadığında henüz 25 yaşında olan bu genç kadın mektubunda yaşama veda ederken, geride kalanlara da tavsiyelerde bulunuyor. Mektubu ailesi tarafından, ölümünden hemen sonra Linkedln ve Facebook hesaplarından paylaşılıyor. Böylece Daniella, ölümüyle bile başkalarının hayatları üzerinde derin bir etki yaratmayı başarmış oluyor.

Çok sağlıklı ve aktif biri olan Daniella, Temmuz 2023’te ‘kolanjiyokarsinom’ olarak da bilinen safra kanalı teşhisi aldı. Veda mektubunda ise, kalan ömründen nasıl keyif aldığını anlatıyordu. Amacı, mücadelesiyle başkalarına da ilham olabilmekti.

“Eğer bunu okuyorsan, demek ki kanserle olan mücadelemi kaybettim ve ailem de bu son mesajımı, benim adıma yayınlamaya karar verdi. Öncelikle şunu söylemek isterim ki, tüm kanserler hayat tarzı seçimlerimizden kaynaklanmıyor, bazı durumlarda bu genetik olabilir ya da sadece kendiliğinden de gerçekleşebilir.”

Daniella mektubunda, ‘Hayatta küçük şeylerden keyif alınmalı ve her anın kıymeti bilinmeli.’ mottosunu işliyor. Mesajını okuyanlara, neyden mutlu oluyorsanız onu yapın ve kimsenin yaşama sevincinizi elinizden almasına müsaade etmeyin diyor. Winnie the Pooh’dan bir alıntı yaparak, geride kalanlara az da olsa teselli vermeyi ihmal etmiyor: “Birlikte olamayacağımız bir yarın varsa eğer, her zaman hatırlaman gereken bir şey var: İnandığından daha cesur, göründüğünden daha güçlü ve düşündüğünden daha akıllısın. Ama en önemlisi, ayrı olsak bile, ben her zaman seninle olacağım.”

Kanser çalışmalarının, bu hastalıktan mustarip olan hayatlara umut olacağını belirten Daniella, yaktığı bu ateş ile önünde zorlu mücadelesi olan birçok kişiye ilham verecektir elbette. Huzurla uyuman dileğiyle Daniella! 


Kaynak: Mariah Maddox (An article published on www.littlethings.com)