Emirgan Hamid-i Evvel Cami
Emirgan'ın Nezih Camisi
Emirgan Hamid-i Evvel Cami, Emirgan iskelesinin tam karşısında yer almaktadır. 1779-1780 yılları arasında I. Abdülhamid tarafından şehzadelerinden Mehmet ve onun annesi Hümaşah Hatun için yaptırılmıştır. 1838'de ise II. Mahmut Cami'yi onarmıştır. 17. yüzyıla kadar Feridun Paşa Bahçesi olarak anılmaktadır. Daha sonra IV. Murad'ın, Revan Seferi'nden sonra Emirgüneoğlu Yusuf Paşa'ya vermiş, köşkü inşa ettirmiştir. O zamandan sonra bölgeye Emirgün, Emirgan denilmiştir. Köşk harap olunca, Sultan I. Abdülhamid köşkü yıktırıp Hümaşah Hatun ve oğlu için bu camiyi yaptırmıştır.
Emirgan Cami günümüze kadar ulaşabilen yapıların içerisinde yer almaktadır. Önceden içerisinde yer alan hamam, fırın, değirmen gibi yapılar günümüze kadar ulaşamamıştır. Caminin mimarisi daha çok II. Mahmut döneminden kalmadır. Mimari üslubu ve süslemeleri II. Mahmut döneminin üslubunu yansıtmaktadır. I. Abdülhamid döneminden sadece saygı ifadesi olarak kullanılan yapım kitabesi kalmıştır.
Cami mimarı olarak kesme taştan, kare planlı, ahşap çatılı olarak inşa edilmiştir. Camiden içeri girdiğinizde sizi daha çok nezih bir mimari karşılayacaktır. Diğer camilerde olmayan bir özelliği görmekteyiz burada. Cami iç içe geçmiş salonlar yer almaktadır. Bu odalarda gençlere ve hanımlara yönelik toplantılar düzenlenmektedir. Emirgan Cami bitkisel motifli korkuluklar ve gövdenin altındaki bölgeyi saran yaprak motifleri ile bezelidir. Emirgan Cami'nin ahşap tavanı bulunmaktadır. Beyaz zemin üzerinde yer alan oval formdaki göbekte bezemeler varaklıdır ve ampir üslubunun özelliklerini yansıtmaktadır. Göbeğin ortasında II. Mahmut döneminin en çok kullanılan 'Sultan Mahmut Güneşi' bulunmaktadır. Caminin mimarisi daha çok II. Mahmut döneminde şekillenmiştir. I. Abdülhamid'in eşi ve oğluna adayarak yaptırdığı cami Emirgan semtinin gözde yapılarından birisidir. Farklı zamanlarda inşa edilen muvakkithane, hünkar kasrı ve çeşme gibi unsurlar ayaktadır. Camiden dışarıya çıktığınızda Emirgan sahili ile karşılacaksınız.