En Güzel Ada: Jamaika

Rengarenk ve Doğa Harikası Bir Yer: Jamaika

Jamaika; Amerika kıtasında, Küba'nın güneyinde, Büyük Antiller'de yer alan bir Karayip ülkesidir. Jamaika, sömürgeden dolayı kötüleşen ekonomisi nedeniyle suç çeteleri ile mücadele ediyor. Küçük bir ülkedir Jamaika.

Jamaika'nın coğunluğunu Afrika kökenli siyahiler oluşturmaktadır. Ülkede İngilizce ve Patois dilleri konuşulmaktadır. Jamaika uzun yıllar İngiliz sömürgesi altından olmasından dolayı İngilizcede ülkede sıkça konuşulmaktadır.

İklimi tropikal, sıcak, nemli bir havası vardır. Çoğunlukla dağlıktır. En alçak noktası Karayip Denizi, en yüksek noktası Mavidağ'dır. 2.9 milyon kişilik nüfusu vardır. Nüfusun çoğunluğu Hristiyan'dır.

Kristof Kolomb, Jamaika'ya 5 Mayıs 1494 yılında ulaşmıştır ve adayı gözlerin gördüğü en güzel ada olarak tarif etmiştir. Adalar 1655 yılında İngiliz işgaline uğramıştır ve kolonileştirilmişlerdir.. 1962'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır ve İngiliz Milletler Cemiyetinin üyesi olarak kalmıştır.

Jamaika bir parlamenter demokrasi ve anayasal monarşi ülkesidir. Jamaika'nın mevcut anayasası 1962'de Jamaika yasama organının iki partili bir ortak komitesi tarafından hazırlanmıştır. 1962 tarihli Birleşik Krallık parlamentosunun Jamaika bağımsızlığını veren Jamaika Bağımsızlık yasası ile yürürlüğe girmiştir.

Jamaika'da yüksek okul, tek cins ve karma eğitim vardır. Daha çok İngilizce dilbilgisi uygulanmaktadır. Jamaika'da daha çok devlet ve özel sektör işletmeleri olan karma ekonomi modelidir. Tarım, madencilik. imalat, turizm hizmetleridir. Ülkede çeşitli müzik türleri vardır. Jamaika mutfağı Jerk baharatıyla marine edilmiş tavuk ve domuz eti adanın gelenek yemeği haline gelmiştir.

Boksit, Jamaika'nın dünya ihratında önemli bir yer almaktadır. Turim ülkenin can damarlarından biridir. Dünyanın en hızlı sporcuları Jamaika'dan çıkmaktadır. Usain Bolt gibi isimler buradan çıkmıştır. Jamaika bayrağındaki altın güneşi, yeşil tarımı ve umudu, siyah ise halkın gücünün temsil etmektedir. Milli marşı dünyada aynı zamanda dua olan tek marştır. Jamaika'nın başlıca mahsulleri arasında şeker kamışı, muz ve mango gelmektedir.