En Son Ne Zaman Alışveriş Yaptın?

Alışveriş bağımlısı mısın? Kendini sürekli alışveriş yaparken mi buluyorsun?


Alışverişin hem bireysel hem toplumsal sebepleri ve etkileri vardır. Kişiler sadece ihtiyaçlarını karşılamak için değil, aynı zamanda duygusal olarak da yaşadıkları stresi azaltmak için alışveriş yaparlar. Ancak alışveriş yapmak bireylerin sorununu çözmez bireyleri başka sorunlarla karşı karşıya getirebilir.

Peki, alışveriş bağımlılığının belirtileri nedir?

· Sürekli alışveriş yapma isteği birey ihtiyacı olmayan belki de hayatı boyunca hiç kullanmayacağı eşyaları satın alır. Aldıkları eşyalar haftalar belki yıllar boyunca kutusundan hiç çıkmaz sadece o anki içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için o eşyayı almıştır. Aslında ona hiç ihtiyacı olmayacaktır.

· Hesapsız yapılan harcamalar, bireyi ekonomik olarak zorlar ve aşırı borçlanmaya iter, bu da bireyin hem ekonomik zorluklarla karşılaşmasını hem de psikolojik olarak yeni bir sorunla karşılaşmasını sağlar.

· Kişinin zaman yönetimi yapamaması, birey mağazalar veya mobile üzerinden alışveriş yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamaz, programları aksayabilir. Aslında kendi hayatından belki saatler kaybetmiş olur.

· Birey alışveriş yaparken kendini çok mutlu huzurlu hissedebilir. Ancak alışveriş bitip birey kendi ile baş başa kaldığında suçluluk duygusu yaşadığını yanlış ve gereksiz olduğu anlar ama artık olan olmuştur. Bir daha böyle bir durum ile karşılaşmayacağına kendisine söz verir ama bu söz hiç tutulmaz.

Bu bağımlılığın nedenleri nelerdir?

· Psikolojik Sorunlar: Depresyon, kaygı, kızgınlık ve yalnızlık gibi duyguları bastırmak,  o duyguların hissettirdiklerini unutmak için kişi alışverişi bir çıkış olarak görür.

· Toplum Baskısı: Reklamlar, sosyal medya platformlarında üretilen marka içerikleri toplumun sahip olma ve tüketme kültürü ile kişileri sürekli alışveriş yapmaya iter ve birey başta istemese de bir süre sonra neden bende yok sorusunu kendine sorar.

· Bireyin Geçmişi: geçmişte yaşanan travmalar, kendini yetersiz eksik hissetme duygusu toplumda dışlanma korkusu kişileri bağımlılığa itilebilir.

Peki, bu bağımlılıkla nasıl savaşırız?

· Psikolojik Destek: Destek almak bireylerin bağımlılığının nedenlerini anlamaya sorunu kontrol altına almaya yardımcı olur.

· Danışmanlık: Bütçe konularında yaşanan sıkıntıları veya ihtiyaç belirlemede destek almak bağımlılığı kontrol altında tutabilir.

· Önceliklendirme: Bir eşya alacağınız zaman onu hemen almak yerine bir süre sepetinizde onu tutun. Örneğin, 48 saat içinde o eşyaya ihtiyaç duymadıysanız demek ki çok acil bir ihtiyaç değil.

· Bütçe Oluşturma: Her ay alışverişe bir miktar bütçe ayırın. Bütçenin dışına çıkmamaya dikkat edin. Bu sayede alışverişinizde sadece çok önemli olan veya ihtiyacınız olan ürünleri bütçeniz dâhilinde almış olursunuz.

· Liste Yapma: Liste yapıp liste dışına çıkmamaya özen gösterin.

· Çevrenizi Kazandınız: Sosyal medya üzerinde çok fazla vakit geçiriyor sürekli uygulamalardan alışveriş yapıyorsanız, sosyal medya detoksu yapmak veya o uygulamaları veya sizi alışverişe iten kişileri hesabınızdan veya telefonunuzdan silmeniz sizi kısıtlayacaktır.

Sonuç olarak, alışveriş yapmak ne sadece çevreye ne de psikolojik sebeplere bağlıdır. Bu bağımlılıktan kurtulmak hem çok kolay hem çok zordur. İstiyorsanız ve bu bağımlılığının size zarar verdiğini düşünüyorsanız, bununla savaşmalısınız.