Enformasyon Çağında Dijital Hastalıklar

İnternet bağımlılığının negatif sonucu olan e hastalıklar nelerdir?

Dijital ve sanal dünya hayatımızın bir gerçeği. İnsanların hayatları kadar önemsediği sosyal medyanın etkileşim ve iletişim gibi yararlarının yanı sıra yan etkileri ve zararları da bulunmakta. 

Teknolojinin gelişmesi ve içinde bulunduğumuz enformasyon çağıyla birlikte hayatımıza yerleşen internet ve sosyal medya ekseninde ortaya çıkan birtakım rahatsızlıkları inceleyelim. 

Kendinizden yansımalar bulmayacağınız bir yazı olur umarım :)

En sık rastlanan e-hastalıklar şu şekilde; 

Hayali Titreşim Sendromu: Diğer ismi ‘’Phantom vibration syndrome’’ olan hayali titreşim sendromu bireylerin telefonlarına her an bildirim geleceği hissiyle yaşamaları ve sürekli kontrol etmeleri durumdur. 

Bu hastalığın ikili ilişkilerde güvensizlik yarattığı görülmektedir. 

Photolurking: Özellikle fotoğraf paylaşım uygulamalarında görülen photolurking, insanların fotoğraflarına uzun süre bakmak ve bu davranışı alışkanlık haline getirmektir. 

Bu davranışın özgüveni düşük bireylerde benlik saygısında düşüş ve kendini yalnızlaştırma ile sonuçlandığı görülmektedir. 

Egosurfing: Bireylerin egolarını tatmin etme ve sosyal medyada var olma amacıyla fotoğraflarını paylaşıp beğeni ve yorum sayıları takıntılı seviyede kontrol etmelerine denir.  

İsimleri internette aratan bu kişilerin davranışlarının altında farklı sebepler yatmaktadır. Bu sebeplere kişilerin eğlence amaçlı aynı isime sahip ünlüleri tespit etmek için arama yapmaları ve kamu çalışanı bir kişi imajını koruma amaçları örnek verilebilir. 

Sanal Gerçeklik Hastalığı: Cybersickness olarak da bilinen bu hastalık dijital ortamda fazla zaman geçirme sonucunda ortaya çıkar. Fiziksel açıdan sanal ile gerçeği ayırt edememe olarak bilinen bu rahatsızlığın kişide baş dönmesi, mide bulantısı, bitkinlik ve terleme gibi durumlara neden olduğu bilinmektedir. 

Nomofobi: Kitle iletişim araçları ve sosyal medyadan uzak durma korkusunun yarattığı endişedir. Endişenin temelinde telefon bağımlılığı bulunur. Kişinin her an tablet, telefon veya bir cihaza ihtiyacı olması durumudur. Bu fobinin en büyük belirtisi ise kişinin telefonunu yanından ayırmaması ve şarj aletini daima bulundurmasıdır.

Siberkondri: Ele alacağımız son hastalık ise internetin popüler olmasından bu yana hemen hemen herkeste görülen tıbbi arama paranoyası denilen siberkondri hastalığıdır. Kişinin kendinde gördüğü rahatsızlıkları internette araştırıp kendine teşhis koymasını içeren bu hastalık, psikolojik olarak bireyleri son derece kötü etkilemektedir. 

Medyaokur yazarlığının hayati bir önem taşıdığı günümüz dünyasında bilinçli internet ve sosyal medya kullanımının önemi bir kez daha kendini ispatlamakta...