Erzurum 1958-1959: Makine Düşünebilir Mi?

Geçmişe bakıp özenmek hakkını vermek midir yoksa hak yemek midir? Sahi, Makineler Düşünebilir Mi?

Cumhuriyet ilan edileli daha 50 yıl bile olmadan, Atatürk Üniversitesi tarafından halk konferansları başlığı altında paylaşılan bir çalışma, Makine Düşünebilir Mi? Bir gecede, Latin Alfabesine geçtiğimizde, cahil kaldığımızı, okumayı ve yazmayı unuttuğumuzu iddia edenlere karşı basit bir örnek. Sosyal medyeda yapılan paylaşımlar sonrasında makinelerin düşünme sürecini ilk kim sordu tartışması başlasa bile aslında görseli, paylaşımı gören insanların merak etmesi gereken konu kesinlikle bu değil.


Aradan geçen 85 yılda hangi üniversitemizin 100 yıl sonra böylesine büyük ses getirecek bir konuda erkenden araştırma yapıp, bu araştırmayı halkla paylaşmak amacıyla çabalaması mümkün? Böyle bir amaç için hangi kurumlar zaman ve para harcarlar, hangi akademisyenler emek verir? Zaman sadece ilerler ancak süreç içerisinde bizim de ilerlediğimiz söylenemez. Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak 85 yıllık bir çalışmayı kıskanıyor, özlüyor olmamız sadece bir grubun, bazı insanları, bir iki farklı siyasetçinin suçu olamaz.

Bahanelere sığınmadan gelişime odaklanacağımız nice dönem yaşanacaktır. Ancak neredeyse tamamı savaştan yeni çıkmış, üniversite kavramının yeni yeni oturduğu bir dönemde yapay zekalar, düşünen makineler hakkında yazdıklarımız kadar değerli olmayacaktır. Geçmişe baktığımızda gururlanmak hakkımız, daha ileriye gidemediğimiz hatta gerilediğimiz için ayağa kalkmak ise sorumluluğumuzdur. Makineler düşünebilir ancak bu güzel coğrafyayı, bu güzel insanları yine bizden başka kimse düşünmeyecek.

Ord. Prof. Dr. Cahit ARF başta olmak üzere çalışmanın tamamlanmasına vesile olan, çalışmanın yapılacağı ortamı hazırlayan herkese teşekkürlerimi sunar, saygıyla anarım. Mustafa Kemal Atatürk'ten aldığımız değerlere saygı duyacaksak buna üniversiteler ve fabrikalar ile başlamak her anlamda yükselmemizi sağlayacaktır.