Yapay Zekâ Kapasitesinin Tehlikeli Artışı
Yapay zekâların öğrenme kapistesi her gün daha da gelişiyor. Peki öğrendiklerini yalnızca daha iyi hizmet verebilmek için mi kullanıyorlar?
Son bir yıl içerisinde yapay zekâ her gün yeni bir haberle gündemimizde. Bu yapay zekâ çılgınlığı yakın zamanda da biteceğe benzemiyor. Görseller oluşturmaktan animasyonlar yaratmaya, orijinal metinler üretmekten, üretilen metinlerin seslendirmesine birçok dijital ürünün yaratılmasının öncülüğü artık yapay zekâ uygulamalarının elinde.
Yapay zekâ ile sınırları her defasında zorlamak bizler için şu an oldukça eğlenceli. Peki biz her defasında sınırlarımızı zorladığımızda yapay zekâda neler oluyor? Yapay zekânın birçok farklı modülü bulunsa da şu an en popüler olan çeşidi biz kullanıcıların 'promt' girdiği ve karşılığında çıktı elde ettiği türü.
Her defasında farklı görüntüler vermeye zorladığımız yapay zekâ biz onu her sınadığımızda yeni şeyler öğreniyor. Bu öğrenme mekaniğinin ne kadar ciddi olduğunu 2018 yılından bir örnekle anlatalım.
Ünlü bir bilgisayar oyunu olan Dota 2 için Open AI tarafından tasarlanan bir yapay zekâ, oyunun tanınmış en iyi oyuncularından beşini hüsrana uğrattı. Bu karşılaşmanın en heyecan verici noktası bu yenilgi değil. Çünkü çok daha önce bir çok yapay zekâ insanların elindeki oyun şampiyonluklarnı ele geçirmişti.
Dota 2 içerisinde yer alan mekaniklerden biri bu karşılaşmayı şaşırtıcı hâle getirdi. İlk maçta yapay zekâya karşı oynayan oyuncular ufak bir teknik arıza için oyunu duraklattı. İkinici maç başlarken yapay zekâ ilk maçta gördüklerini öğrendi ve maçı duraklattı. Bu yapay zekânın ne kadar hızlı öğrenip bunu ne kadar hızlı hayata geçirdiğinin mükemmel bir örneği.
Bir yıldır insanlar, açık yapay zekâlar ile birçok dijital içerik üretiyor. Yapay zekâ girilen prompt'lara göre birkaç saniyede yüksek kalite ve gerçeklikte işler yaratabiliyor. Her prompt yapay zekâ için işlenmesi gereken yeni bir bilgi. Üretilen içeriği indirip indirmediğiniz yapay zekâ için işini doğru yapıp yapmadığına dair bir veri manasına geliyor. Sonraki yaratacağı eserler için kullanılacak taze ve sınırsız bilgi.
Şimdi en vurucu kısıma gelelim veri gizliliğinin çok önemli olduğu bu çağda insanların kullandığı bu yapay zekâlar, topladıkları verileri yalnızca kendilerini geliştirmek için mi kullanıyorlar? Bunu her zaman olduğu gibi tam olarak bilmiyoruz. Ancak yapay zekânın elindeki verilere tahmin edecek olursak. Tercih edilen renkler, tasarımlar, hayal edilen ürünler ve daha onlarca seçimin verisi yapay zekâlar tarafından öğreniliyor.
Öğrenilen onca veri bizim tam da aradığımız ürünü yaratıyor ve reklam olarak karşımıza çıkıyor olabilir. Tabii ki bu yalnızca bir teori. Teorinin yanı sıra bir çok ünlü moda markasının yeni sezon tasarımlarında yapay zekâ desteği kullandıklarını açıkladı. Bakalım gelecekte bizi başka nasıl haberler bekliyor.