Es Geçilmemesi Gereken Bir Mike Leigh Filmi:Meantime

Meantime:Erken Dönem Mike Leigh Filmi

1983 yılında İngiliz Channel 4 kanalı için yapılan ve pek çok önemli bileşenin bir araya geldiği Mike Leigh filmi "Meantime"ı kısaca tanıtmaya çalışıyorum.

Mike Leigh filmografisinde birçoklarınca bilinen yapıtaşı filmler, ödüller ve adaylıklar bulunur. Bunlardan ziyade, kariyerinin başlarında, 1971 yapımı "Bleak Moments"tan sonra ikinci filmi olarak nitelendirilebilecek bir televizyon filmidir "Meantime".

Filmin oyuncu kadrosunda da kariyerlerinin henüz başlarında olan Tim Roth, Gary Oldman'ın yanında Phil Daniels, Pam Ferris, Jeffrey Robert, Marion Bailey, Alfred Molina gibi önemli isimler bulunuyor.

Film, Margaret Thatcher İngiltere'sindeki finansal umutsuzluk ve neticesindeki düş kırıklıklarını, bir işçi sınıfı ailesi ve etrafındakileri üzerinde işliyor.

Mevzubahis Pollock ailesinin tüm bireyleri işsiz ve ailenin geçimi devletin sağladığı işsizlik maaşıyla sağlanmak zorunda. Baba Frank, anne Mavis ve çocuklar Mark ve Colin'in gündelik yaşamları, boğucu bir durgunluğun hakim olduğu evlerinde televizyon karşısında geçiyor. Manipülatif Mark ve bilişsel olarak geri kalmış Colin'in birbirleri ve ebeveynleriyle ilişkilerinin sahnelendiği apartman dairesinden dışarı çıkıldığında ise zengin akrabalar John ve Barbara, mahalleden arkadaşlar dazlak Coxy ve Hayley ile Pollock kardeşlerin vasıtasıyla tanışıyor, kadraja konu olan pek çok aksiyona yine onlar aracılığıyla şahit oluyoruz.

Karakterlerin yüz ifadelerini yakalamak amacıyla hemen hemen her sahnede yakın çekimlere başvurulan filmde oyunculuklar ise muazzam seviyelerde. Kariyerlerinin henüz başında, bu filmdeki harika oyunculuklarıyla çıtayı oldukça yükseklere çıkaran Tim Roth ve Gary Oldman'ın yanı sıra Phil Daniels, "Mark" karakteriyle kanımca filmdeki en takdire şayan performansı sergilemiş. Filmin anlatmak istedikleri bağlamında da hikayenin tam ortasında-birçokları "Colin" karakteri diyecek olsa da- bence "Mark" karakteri bulunuyor.

Mike Leigh, bir toplumun kültürel çöküş ve ekonomik durgunluk dönemlerinde artan sınıf mücadelelerinin, ırksal gerilimlerinin, kıskançlıkların,öfkenin kaçınılmaz oluşunu "Meantime" ile resmediyor.



Dipnot:

*Filmin görüntü yönetmenliğini,"Twelve Monkeys(1995)", "The End of The Affair(1999)", "Chocolat(2000)", "Troy(2004)" gibi pek çok önemli filmin görüntü yönetmenliğini yapmış olan, Oscar adaylığı da bulunan "Roger Pratt" üstleniyor.

**Gary Oldman'ı bu filmde, hiçbir filminde rastlayamayacağınız ilginç bir karakterde göreceksiniz.