Esporda Türk Takımları ve Organizasyonlar

Esporun ülkemizdeki yeri ve önemine dair bir yazı.

Esporun ülkemizde yükseliş serüveni 2000'li yılların başında başladı, ancak yeni çıkan oyunlarla ve artan oyuncu sayısıyla daha da yaygınlaştı. Sektörde ilk olan ve önemli başarılara atan bazı takımlarımızdan bahsedelim:


(Dark Passage'ın 11. olarak tamamladığı World Cyber Games 2006 İtalya-Monza Büyük Finali)

İlk espor takımımız Dark Passage, 2003 yılında Counter Strike kadrosu oluşturarak kuruldu. Dark Passage’ı FIFA takımı kurarak Team Turquality izledi. Ülkemizde kurulan ikinci profesyonel espor takımı olan Team Turquality, sektörde uzun yıllar boyunca varlığını koruyan nadir takımlardan olmakla birlikte, son 5 yıldır isimlerinden söz ettirmiyor. 2008 yılında HWA (Hardwarena) Gaming kuruldu ki, kuruluşundan bu yana varlığını koruyan nadir takımlardan biridir ve en başarılı takımlardan biridir. 2019 yılından bu yana İstanbul Wildcats ismiyle anılmaktadır.

Dark Passage ile olan rekabetlerinden dolayı League of Legends oyunundaki müsabakaları espor severler tarafından “LoL Clásico” olarak benimsenmişti. İki takım hâlâ ülkemizin en başarılı takımları arasındadırlar. CS:GO oyunu odaklı kurulan ve ulusal arenada ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek yüzümüzü en çok güldürenlerden olan Space Soldiers, Bünyamin Aydın tarafından 2014’te kuruldu ancak 2018 yılında bizlere veda ettiler. Ayrıca takımın 5 oyuncusu aynı zamanda Türkiye milli CS:GO kadrosunda yer aldı.

(Space Soldiers, DreamHack Open Austin 2018 Şampiyonluğu)

Team Aurora, 2015 yılında kurularak League of Legends arenasına giriş yaptı ve hâlen varlığını sürdüren büyük takımlar arasında yer almakta. 2016 yılında ülkemizin önemli takımlarından Galakticos kuruldu. 2020 yılında kurulan ve bünyesinde önemli oyuncular barındırmış olan Anatolia Esports’u 2021 yılında bünyesine kattı. Kurulan SuperMassive takımı, kuruluşundan bir süre sonra sektöre katkısı büyük olan Bahçeşehir Üniversitesi ile birleşti, ancak daha sonra taraflarca ayrılık yaşandı.

2020 yılında takıma sponsor olan Papara, 2023 yılında takımı satın aldığından beri "Papara SuperMassive” olarak bilinmektedir. Bu girişim Türkiye’de espor alanında ilk kurumsal yatırım örneği oldu. Digital Athletics takımı, 2018 yılında kuruldu ve birçok oyunda var oldular, hâlen aktifliklerini korumakta ve en önemli takımlar arasında yer almaktalar.

Kapanmalarına kadar kurdukları kadrolarla şu an aktif olarak oynayan ve kariyerini sonlandıran birçok önemli oyuncuyu bünyelerinde barındıran takımların sayısı bir hayli fazla. League of Legends oyununda; ÇİLEKLER, Royal Youth, YouthCrew Esports, Crew e-Sports Club, P3P eSports, ZONE eSports takımları, VALORANT’ın çıkışını yapması ve sektörün en önemli oyunlarından biri haline gelmesiyle kurulan looking4org, Oxygen Esports, Team Lixa, Zero Zone, Surreal Esports takımları verebileceğimiz önemli örneklerden.

(Çin'deki MSI 2016 turnuvasında, Kuzey Amerika temsilcisi CLG'yi yenerek, ülkemize uluslararası turnuvalar tarihinde ilk defa bir Türk takımının galibiyetini getiren SuperMassive kadrosu)

Sırada son 5 yılda kurulan önemli takımlardan bazılarına yer vereceğim:

Regnum Carya Esports (Regnum Carya Otelleri yönetim kurulundaki isimlerin kurduğu bir takım),

S2G Esports (kendisini YouTube’dan tanıdığımız Barışcan “kfceatbox” Mercan’ın takımı),

NASR eSports (Türkiye çıkışlı bir takım değildir, Birleşik Arap Emirlikleri bazlı bir proje olup dünyanın birçok yerinde takımları vardır. Türkiye’de bunlardan birisidir, League Of Legends’ta mücadelelerini sürdürmekteler),

HOWL Esports (son zamanlarda güzel bir çıkış yakaladılar ve kendileri gibi güzel bir çıkışa imza atan New Boss Esports’u bünyelerine kattılar),

PCIFIC Esports (2018 yılından beri varlığını sürdüren takım, RIOT Games Kampüs Elçileri Programı tarafından 2023 yılının sonlarına doğru düzenlenen ve sadece kadın oyuncuların yer aldığı Risen Stars turnuvasında şampiyon olan İzmir Ekonomi Üniversitesi “VIXEN” takımını bünyelerine kattılar),

BRA Esports (Youtuber Barış Bra’nın kurduğu takım sadece PUBG Mobile arenasında var ve yakın bir zamanda Regnum Carya Esports ile güçlerini birleştirdiler),

Team Demiral Esports (futbolcu Merih Demiral’ın takımı),

Sangal Esports (Emre "ruinox" Ergül’ün henüz 17 yaşında iken Hollanda merkezli olarak kurduğu Hollanda & Türkiye iş birlikli espor takımı).

Diğer takımlar arasında; Misa Esports, Parla Esports, Next Rüya, Melise Esports, Ozarox Esports, Getso Esports bulunmaktadır.

Takımları şu an varlığını sürdürmeyenler:

Şahangiller Espor (Şahangiller adlı influencer ailenin takımı),

HaZe Clan (kuruluşundan 2 ay sonra kapanmasıyla en kısa süre ayakta kalan takımdır, kapandıktan sonra oyuncular farklı takımlara gitmişlerdir),

Mod-Z Esports (futbolcu Salih Dursun’un takımı),

Kafalar Esports (evet bildiğimiz Kafalar’ın espor takımı),

ve OtherSide Esports, Thunderbolts Gaming.

(2023 yılı sonunda Rainbow Six: Siege arenasına ülkemiz adına profesyonel olarak ilk adımı Beşiktaş Esports attı)

Ülkemizin önde gelen spor kulüpleri de bu sektörden geri kalmadı ve 2015 yılında Beşiktaş Kulübü’nün Elektronik Sporlar kulübünün kuruluşunu 2016 yılında Fenerbahçe ve Galatasaray takip etti. 2 yıl sonra 2018 yılında Bursaspor Esports kuruldu. Ancak kurucu ortaklardan Sefa Kuru 2021 yılında yaptığı açıklamada Bursaspor ile anlaşamadıklarına dair açıklamalarda bulundu. Sonrasında takım 5 Ronin olarak yoluna devam etti ve son faaliyeti 2023 yılında oldu. Yine birçok spor kulübü kendi espor takımlarını kurdular.

BigBossLayf olarak bildiğimiz fakat daha çok BBL Esports, Ferit "wtcN" Karakaya, Kemal Can "Kendine Müzisyen" Parlak, Şükrü "Uthenera" Şentürk ve Okan "oid" İlker Demirel tarafından 2020’de kuruldu. Ferit Karakaya ve Şükrü Şentürk’ün sektörün içinden gelen isimleri, Kemal Parlak başarılı ve ünlü bir yayıncı, Okan İlker Demirel ise başarılı bir girişimci olduğunda kulüp Türkiye’nin en büyük kulüplerinden birisi.

Cesur Sünnetçioğlu ve Sinan Dursunoğlu’nun bir spor uygulaması olarak kurduğu Futbolist 2016 yılında FIFA ile espor arenasına giriş yaptı. 2021 yılında isim değişikliğine giderek FUT Esports ismini aldı. Dark Passage ve HWA Gaming arasındaki tatlı rekabetin aynısı BBL ve FUT arasında da vardır. Ezeli düşman, ebedi dost.

(FUT Esports ve BBL Esports arasında gerçekleşen 29 Ekim Gösteri Maçı)

Sırada Fire Flux var. Hepimizin Half Life ve Counter Strike oyunculuğuyla tanıdığı Cantuğ "UNLOST" Özsoy ile Temuçin "Wave" Ünalp tarafından 2021 yılında kuruldu. Yine ülkemizin başarılı takımlarından biri olan Fire Flux’a ayrı bir yer verme sebebim Papara SuperMassive örneğindeki durumla aynı.

TEM Agency aracılığıyla CUPRA (Ünlü İspanyol araç firması SEAT’ın bir markası) ile Türkiye’de espor ve otomotiv sektörü arasında bir ilk olma niteliği taşıyan bir iş birliğine imza attılar. Bir ilk olmanın yanı sıra büyük bazlı bir iş birliği olması yine esporun önemini vurguluyor. Bir başka sponsorlukları da KURTSYSTEMS adlı bir İngiliz firmasıyladır. Henüz 2 yıllık bir takım olmasına rağmen espor arenasındaki başarılarının yanı sıra yaptığı sponsorluklar ülkemiz espor sektörü adına büyük bir önem teşkil etmektedir.

Son olarak Eternal Fire takımı var. 13 Ağustos 2021'de Furkan "1NCON" Güven, İsmailcan "XANTARES" Dörtkardeş ve Özgür "Woxic" Eker tarafından kuruldu. Space Soldiers’dan isimlerin de bulunduğu takım Space Soldiers’ın kapanmasından sonra ülkemizi CS:GO oyununda en iyi şekilde temsil eden takımdır. Ulusal arenada elde ettikleri başarılarla ve oyuncularımızın bireysel performanslarıyla dünya çapında adından söz ettiren bir takım olmuştur.

(Dünyanın en iyilerinin bir araya geldiği VALORANT Champions 2023 turnuvasında ilk 8'e giren FUT Esports kadrosu)

Yukarıda yer verdiğim her bir takımın oynadığı, günümüzün rekabetçi oyunlarının en çok tercih edilenleri ve kendisine zamanında sektörde yer bulmuş fakat tozlu raflara kalkmış oyunları sizler için derledim: StarCraft, Warcraft Dota & Dota 2, Wolfteam, League of Legends, Point Blank CS:GO, S2 Son Silah, FIFA, NBA 2K, ZULA, VALORANT, Hearthstone, TEKKEN, Street Fighter, PUBG, Age of Empires, Overwatch & Overwatch 2, Apex Legends, Fortnite, Rocket League, eFootball, Rainbow Six: Siege, Call of Duty konsol ve bilgisayar platformlarında kendilerine yer bulan oyunlar iken, Mobile Legends Bang Bang, PUBG Mobile, Arena of Valor (Honor of Kings), Brawl Stars, Clash of Clans, Clash Royale, Fortnite, Call of Duty, Free Fire, Wild Rift oyunları da mobilin espor oyunlarından.

Bu oyunların yanı sıra yarış oyunları ve simülasyonları da espor sektöründe bulunmaktalar ki ülkemizde sadece bunlar üzerine kurulu olan espor merkezleri bulunmakta. Çok yaygın olmasa da ülkemizde kendisine yer bulduğunu ve “Türk espor yarışçıları”nın olduğunu söyleyebiliriz.

(Ankara'da bulunu ve Türkiye'nin ilk espor simülasyon merkezi olan Apex Racing)

Ülkemizdeki espor takımları, bu oyunların hepsinde birden bulunmasalar bile bazı takımlar birden fazla oyunda bizi temsil ederken bazıları da en az bir oyunda ülkemizi temsil etmişlerdir ve uluslararası arenada ülkemize başarılar kazandırmışlardır. Bireysel oyuncular da öyle ülkemize önemli başarılar getirerek katkıda bulunmuşlardır.

Ayrıca takımların kadın takımları da bulunmakta. Ülkemizde kadın oyunculara dair yapılan organizasyonlar dışında, yurt dışındaki organizasyonlarda da ülkemizi temsil etmektedirler. Çoğu takımın akademisi bulunmakta, takımlara keşfettiği genç yeteneklerin sektöre dâhil olmasında, psikolojik ve birçok açıdan gelişmelerine yardımcı olmaktalar. Akademinin yanı sıra “Talent” adı altında kitlece sevilen ya da gelişime açık yayıncıları bünyelerine katmaktalar.

(2019 yılında kurulan ve 2021 yılıdna pandemi nedeniyle kapanmak zorunda kalan Riot Games Espor Sahnesi)

Ülkemizde espor sektörü organizasyonlar ve sponsorlar vasıtasıyla da ayrı bir şekilde gelişmiştir. Dünya çapında birçok önemli Espor Arenası bulunuyor, ülkemizde de insanların müsabakaları canlı bir şekilde izlediği ve aynı zamanda online platformlarda canlı yayınlanarak ekran ardındaki insanlara da ulaştırıldığı RIOT Games Espor Sahnesi ve ESA Espor Arena gibi arenalar çok rağbet görmekteydi.

Görmekteydi diyorum çünkü RIOT Games Espor Sahnesi pandemi nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. ESA Espor Arena ise aktifliğini sürdürmekte. ESA aslında sadece bundan ibaret değil, büyük bir organizasyon. Bazı yüksek kitleli oyunların ve bu oyunların turnuvalarının hakkını da elinde bulunduran ESA, hem ulusal arenadaki hem de kendi düzenledikleri etkinlikler (izleme etkinlikleri, gösteri maçları) ve turnuvalarla espor severlerle buluşmakta.

Bir örnek verecek olursak kendilerini bu sektörde başarılı bir şekilde gösteren kadın oyuncular adına dünyanın farklı köşelerinde farklı isimde lanse edilen turnuvalar var ve Türkiye tarafı “REBELS” adıyla ESA’ya ait.

(Maslak'ta bulunan ESA Espor Arena'dan bir görüntü)

ESA ile ortak bir şekilde veya sadece kendileri olmak üzere, Türk Telekom GAMEON, Vodafone FreeZone, Tosla, BtcTurk, Bitexen, VESTEL, FastPay, incehesap, Red Bull ve daha birçok oluşum gerek kendi düzenledikleri turnuvalar ve etkinliklerle gerek ise sponsorluklarıyla sektöre önemli katkılarda bulunmuşlardır. Her bir takımın oyuncularına konaklama, antrenman yapmaları için odalar sunan “gaming house” denen merkezleri bulunmakta.

Örneğin FUT Esports 25 Mart 2022 tarihinde açtığı FUT House ile Avrupa'nın en büyük oyun evine sahip olma ünvanına sahip. FUT House, 1230 metrekare alana sahip olan ve aynı anda 5 farklı espor takımına hizmet verme kapasitesine sahiptir. Geçtiğimiz sene açılan Papara SuperMassive Gamer Hub yine bu alandaki önemli gelişmelerden birisidir. Hatta Türkiye Espor Federasyonu tarafından düzenlenen TESFED Türkiye Kupası 2023 burada düzenlenmiştir.

Son olarak üniversitelerin espordaki yeri ve öneminden bahsetmek istiyorum. Üniversite kulüplerini genelde öğrenciler sosyalleşmek, network edinmek, eğlenmek ve güzel vakitler geçirmek adına tercih etmekteler. Bir Espor Kulübü de bunların hepsini yerine getirmekte. Sadece üniversitelerin katıldığı veya herkese açık turnuvalara katılmak adına kurulan takımlar da üniversite hayatının ardından profesyonel oyuncu, koç, analistlik gibi kapıları aralayıp kariyer fırsatı sunabilir.

Türkiye’de ilk olarak Riot Games tarafından hayata geçirilen Kampüs Elçiliği, bir üniversite öğrencisinin üniversitesinde Riot Games oyunları adına etkinlikler, turnuvalar ve projeler düzenlemesi adına aldığı bir görev. Bu görevle birlikte tüm elçiler birbirlerini ve Riot Games görevlilerini tanımakta beraber çalışmalar yapmaktalar.

Bu program bazı takımlar ve kuruluşlar tarafından benimsenmiş olup geçen seneden bu yana faaliyet göstermeye başladılar. FUT Esports Kampüs Elçiliği, Papara SUPer Temsilci, ESA Kampüs Elçiliği, PUBG Mobile Kampüs Elçiliği şimdilik var olanlar ki bu sayı daha da artacaktır. İstanbul’un esporun merkezi olması oradaki üniversitelerin avantajı konumunda ve birkaç üniversiteler bazı kuruluşlar ile beraber takımların izleme etkinliklerine, gaming houselarına gitmekteler.

Bu şansa sahip olmayan şehirler ve üniversitelerindeki kulüpler ise aktifliğini çeşitli etkinliklerle koruyarak kulüp üyeleriyle beraber eğlenceli vakitler geçirmekteler. Tüm bu olan gelişmelerle birlikte ülkemizde espor günden güne gelişmekte ve ulusal arenada takımlarımızın başarıları sayesinde adımızdan söz ettirmekteyiz. Sizlere ülkemizin espor adına ilk kayıtlarından biri olan kısa bir video bırakıyorum.