Estetik Akımlarının Yükselişi

Sosyal medyada sıkça karşılaştığımız estetik akımlar nasıl bu kadar popüler oldu?

Her sosyal medyaya girdiğimizde yeni bir estetik akımla karşılaşıyoruz. Sosyal medya sınırlarında doğan ve gelişen bu estetikler her gün daha da popülerlik kazanıyor. Özellikle Cottagecore, Old Money, Dark Academia estetik akımların arasında en gözde olanlardan. Ana akım kültüründe kendine özgün felsefeyi ve tarzı kapsayan alt kültürlerin yerini sosyal medyanın gücünü kullanan estetik akımları almış durummda. Peki estetik akımları nedir ve nasıl bu kadar popüler hale geldi?

Estetik akımlarının ilk popülerleşme dönemi 2010'lu yılların ortalarında Tumblr'da başlar. Bu estetik akımları, insanların kimliklerinin oluşumunda etkili oluşu ve benzer kimlikteki insanların sosyal medyada kolaylıkla etkileşim kurabiliyor olabilmesiyle ilgileri üstüne toplar. Ancak gündemi kaplayan estetik akımlarında bir sorun var. Bu sorunu anlayabilmak için estetiğin ne demek olduğunu bilmek gerekir. Estetik, sanatsal yaratıya rehberlik eden ilkelere ve duyulara hoş gelen zevk ve yaklaşımlardır. Belirli dönemi, sanat akımını veya yaşam tarzını referans alarak şekillenir. Yani her estetiğin kategorize olmasını sağlayacak bir gerekçesi vardır. Ama günümüzde karşımıza sıkça çıkan estetik akımlarında nesnelerle akımın arasında eleştirel olmayan bir etkileşim bulunuyor. Estetik akımları insanların dekorasyon tercihlerini, moda anlayışlarını hatta yaşam tarzını etkileyen ciddi bir güce sahip ama bu etkileyici gücü, akımın bağdaştırıldığı şeylerle ayırt edici gerekçeleri dolduramayan özellikte. Bu nedenle sosyal medyada görülen herhangi bie estetik akımını benimseyen biri aslında o estetiğin yaşam tarzını benimsemiyor. O estetiğin kılıfını taşıyor. Bu başka şekilde şöyle de açıklanabilir: Her gün yenisi çıkan estetik akımlarının özellikle görsel çekiciliği kullanarak modaya odaklanması. Devamlı yeni bir akımın ortaya çıkışı geride kalan estetiğin rafa kaldırılışına sebep oluyor. Çünkü insanları o estetik akımına bağlayıcı nitelikte neden bulunmuyor ve ana akım sürekli insanları yeni çıkan estetik akımına itiyor. Bu durumda insanların benimsedikleri bir estetik akım değil bir trend olmuş olur. Diğer yandan estetik akımlarının özellikle modaya odaklanması hızlı moda anlayışını destekler. Bu da haliyle tüketim çılgınlığını ve sürdürülebilir olmayan yaklaşımları beraberinde getirir.

Vadesi kısa olan bu akımların çabuk çıkışıyla derin anlamlar kurulmaz, sadece sosyal medyanın etkisiyle sığ bir popüleriteye kavuşur. Bu estetik akımlarının yükselişi sosyal medyanın sürekli değişen dünyasında estetik akımların evriminin ve etkisinin kaçınılmaz olarak devam ettirecek gibi gözüküyor.