YAVAŞLA!!
Moda dünyasının zehirleyici yanlarına şahit olmaya ve sürdürülebilir bir dünya için yapılması gerekenleri öğrenmeye ne dersiniz?
Moda endüstrisinin petrolden sonra çevreyi en çok kirleten 2.sektör olduğunu ve her sene yaklaşık 1,2 milyar ton sera gazı yayılımına sebep olduğunu biliyor muydunuz? Senede iki milyar kot pantolon üretiliyor ve her bir kot üretimi için 7.000 litre su gerekiyor. 250 gramlık bir t-shirt imal etmek içinse 2.500 litre suya ihtiyaç duyuluyor. Çevre üzerinde kalıcı etkisi olan 1,5 milyon tondan fazla tehlikeli kimyasal ürünler bu kıyafetlerin üretiminde kullaniliyor. Çin akarsularinin, göllerinin ve su rezervlerinin 70%'i tekstil endüstrisi yüzünden kirlenmis durumda. Peki kaçımız 2013 senesinde Bangledes'te bulunan Rana Plaza'nın çökmesiyle 1127 işçinin enkaz altında öldüğünü hatırlıyor?
Fast Fashion nedir?
Gelelim şimdi o günden güne yayılan ve dur dememiz gereken zehirleyici akıma. Bu akımın adı fast fashion (hızlı moda). Hızlı moda nedir? Ürün kalitesine önem verilmeden, işçilerin etik ortamlarda ve ücretlerde çalıştırılması göz ardı edilerek senede 2 ya da 4 koleksiyon çıkartmak yerine 6 hatta 8 koleksiyon çıkartarak insanları ihtiyaç dışı bilinçsiz tüketime itmektir. Kısacası hızlı moda bize ucuza ama gezegene pahalıya mal oluyor. Üzerinde hala etiketi duran hiç giymediğiniz ve belki de hiç giymeyeceğimiz kıyafetlerle doldu dolaplarımız neden var? Öyle delirmişcesine ve körleşmişcesine alışveriş yapar hale geldik. İndirimin ilk günlerinde yaşanan izdihamlardan bahsetmek bile istemiyorum.
Slow Fashion (Yavas Moda) Nedir?
Hızlı modaya karşı başlamış bu akımın asıl amacıysa etik çalışma şartları altında kalitesi yüksek ve zamansız parçalar üretmek ve tüketiciye alacağı ürünün nasıl imal edildiği, hangi hammaddelerin kullanıldığı gibi sorular sorma bilinci vermek. Burada tüketiciye de büyük bir sorumluluk düşüyor. Sürdürülebilir bir dünya için hepimizin kolaylıkla uygulayabileceği tavsiyeleri sizlerle paylasmak istiyorum.
1) Daha az, daha kalitelisini alin
2) Yıkama talimatlarına dikkat edin !
3) Hammaddeye dikkat!
Lyocell elyaf
4) Kullanmadığınız kıyafetlerinizi yeniden değerlendirin
5) Yaratıcılığınızı kullanın!
Zamanla zevklerimiz değişebiliyor ve eski kıyafetlerimizi artık beğenmeyebiliyoruz. Peki onlara ufak dokunuşlar yaparak eşsiz parçalara dönüştürmeye ne dersiniz?