Günümüzün Yaygın Kültürü: Siber Zorbalık

Kültür, insanlar olarak evrene kattıklarımızdır. Gelişen teknolojiyle, yaygınlaşan kültürler arasında siber zorbalık vardır.

Kültür, toplum olarak kendilerine has kendi ve gelecek nesillerine aktarabilecekleri düşünce, davranış, yaşayış biçimleridir. Toplumun, doğaya kattığı her şey kendi kültürüdür aslında. Günümüzde de teknolojinin günlük hayatlarımıza etkisiyle, teknolojiye ait ve teknolojiye dair geliştirdiğimiz her şey toplumlar olarak, kültürlerimizin parçası olmaktadır. Kültürlerimiz her zaman iyi huylar, saygılı düşünceler olmak zorunda değildir. Bir toplumun kültürünü lanse eden düşüncelerden birisi teknolojinin dünyamızdaki gücüyle artık siber zorbalıktır.

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık, dijital teknoloji platformlarında gerçekleşen bir zorbalık türüdür. Günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Sosyal medyada veya farklı internet platformlarında (günümüzde özellikle Instagram, Twitter, Snapchat gibi platfromlar) bazı kişiler, diğer kişileri rahatsız etmek, kişisel haklarına saldırmak yani zorbalık yapmak için hedef alabilirler. Hedef alınan kişiler korkutulabilir, utandırılabilir, tehdit edilebilirler. Siber zorbalık, hedef alınan kişiye hakaret/küfür etmesi, o kişi hakkında yalan mesajlar/fotoğraflar yayarak o kişiyi sosyal medyada küçük düşürmeye çalışması, düşmanca negatif yorumların yapılması olabilir. Teknolojinin varlığının kötüye kullanılmasıyla oluşan bu tür durumlar, sanal zorbalık olarak da adlandırılabilir.

Siber Zorbalık Kapsamında Sayılan Eylemler Nelerdir?

● Hedef alınan kişilerin kimliğini, fotoğraflarını kullanarak sahte hesap açmak siber zorbalıktır. Bir üst seviyesi bu sahte hesapları şantaj/tehdit olarak kullanmaktır. Aynı şekilde kişilerin hesaplarının çalındığında da tehditle karşılaşması da siber zorbalık olarak kabul edilir. Diğer bir durum ise, ifşalama yöntemi dijital dünyanın zorbalık çeşitlerindendir.

● Hedef alınan kişileri ya da başkalarını kandırmak, manipüle etmek, trollemek (dalga geçmek) de dijital dünyanın yanlış kullanımlarındandır. En çok daha küçük/genç yaş da olanlar bu zorbalık türlerine maruz kalabilir. Hedef alınan kişilerin özel hayatlarıyla ilgili bilgileri yaymanın, daha farklı durumlara gülmenin kötü olmadığına, normal olduğuna ikna etmeye çalışmaktan kaynaklı manipülasyon siber zorbalıktır.

● Hedef alınan kişilerin her an takip edilmesi, izlenmesi de siber zorbalığa dahil olan eylemlerdendir. Bir kişinin kasten kişisel alanını ihmal etmeniz, sosyal medyada bunu kötüye kullanmanız normal/hoş değildir.

Siber Zorbalığın Hissetirdikleri

● Dışlanmış hissetme, özgüvenli hissedememe, utanç duymak.

● Öfkelenmek, sinirlenmek, kızgınlık.

● Duygusal anlamda yorgunluk, hasta olmuş gibi hissetmek (fiziken baş ağrısı/karın ağrısı).

Siber Zorbalıktan Nasıl Kaçınılabilir?

● Teknolojiyi bilinçli kullandığınızın farkında olmalısınız, eğer çocuğunuz varsa bu bilinci yaymalısınız. Çocuklarınızın teknolojik iletişim araçlarını nasıl kullandığını anlatmaları için onları cesaretlendirebilirsiniz (kişisel alanlarını hiçe saymadan yapmayınız), onları yargılamamalısınız çünkü siber zorbalık herkesin başına gelebilir, yargılanacak bir şey değildir. Çoğu çocuk/genç, ebeveynleri kızarsa diye siber zorbalık deneyimlerini içine atabiliyor. Bu konuda da farkındalık sahibi olmalısınız.

● Güvenli şifreler kullanarak, güvenilir sosyal medya platformlarında gezinebilirsiniz ancak unutmayınız tehlike her zaman varolabilir, bu düşünceyle barışıp sosyal medyanın amacını anlamalısınız o yüzden sosyal medyada gizli olması gerektiğini düşündüğünüz bilgilerinizi paylaşmamanız sizin için daha iyi olacaktır.

● Sosyal medyadan kopmak zor olabilir, uygulamaları silmek istemiyor olabilirsiniz ancak yüzyüze ilişkilerde nasıl sınırlar koyuyorsanız, sosyal medyada da bu davranışınızlarınızı sürdürebilmelisiniz. Gizli, anonim, sahte hesaplardan içinize sinmeyen mesajları kabul etmemelisiniz.