Metaverse: İnternetin Geleceği mi?

İnternetin geleceği olacağı iddia edilen metaverse, yeni teknolojiler ile gündem olmaya devam ediyor. Metaverse nedir, birlikte inceleyelim.



Metaverse nedir?

Türkçe'ye "sanal evren" olarak alabileceğimiz metaverse, gerçek ve sanalın birleştiği, fiziksel gerçeklikle zenginleştirilmiş bir online dünya. Bu hala gelişmekte olan bir fikir ve sektör dışından birine sanal gerçekliğin (VR) geliştirilmiş bir versiyonu gibi görünebilir. Bu online dünyaya, VR başlığı ve muhtemel bir 3D avatar ile bağlanılabilecek.



Ağırlıklı olarak video oyunları için kullanılan mevcut sanal gerçekliğin aksine, metaverse dünyasında her türlü etkinlik düzenlenebiliyor: iş toplantıları, oyunlar, konserler, filmler veya yalnızca arkadaşlarla eğlence.

Sanal bir dünyada kurgusal bir "arazi" satın almak için binlerce hatta milyonlarca dolar harcama fikri saçma gelebilir, Orta Çağ'da cennetten arsa sattığını iddia eden kilise benzetmesi yapılıyor da olabilir. Ancak son aylarda metaverse dünyasındaki arazilere önemli yatırımlar yapıldığı görülüyor. Ayrıca, dünyanın 1.6 trilyon altıgen parsele bölündüğü bu sanal evrende OVR verileri en fazla arazinin de Türkler tarafından alındığını gösteriyor.


Metaverse nasıl bir anda böyle gündem oldu?

Dijital dünyaya ve arttırılmış gerçekliğe olan ilgi sık sık ortaya çıkıyor. Facebook'un, Ekim 2021'de ismini Meta ismiyle yeniden markalaştığını duyurduğunda metaverse terimi büyük yankı uyandırmaya başladı. Büyük şirketler, bu yeni sanal dünya "yeni gelecek" olursa bunu kaçırmak istemiyor ve milyon dolarlık yatırımlar yapıyorlar. Nike ve Microsoft gibi diğer şirketler de bu alana atlayacaklarını duyurdular.

Bu sanal dünyada ödemeler nasıl olacak?

  • Bu sanal dünyada ödemeler sanal paralar yoluyla gerçekleştirilecek. Etherium tabanlı pek çok proje olsa da öne çıkanları sıralayalım;
  • AXS (Axie Infinity)
  • MANA (Decentraland)
  • ENJ (Enjin)
  • ATLAS (Star Atlas)
  • SAND (The Sandboc)



İnternet ile metaverse arasındaki fark nedir?

İnternet, milyarlarca bilgisayar, milyonlarca sunucu ve diğer elektronik cihazlardan oluşan bir ağdır. İnternet kullanıcıları çevrimiçi olduklarında birbirleriyle iletişim kurabilir, web sitelerini görüntüleyebilir ve bunlarla etkileşim kurabilir. Mal ve hizmet alıp satabilir.

Metaverse internetle rekabet etmez, onun üzerine kurulur. Metaverste, kullanıcılar sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), yapay zeka, sosyal medya ve dijital para birimi gibi teknolojileri kullanarak fiziksel dünyanın özelliklerini taklit eden sanal bir dünyada dolaşırlar. İnternet, insanların "taradığı" bir şeydir. Ancak, bir dereceye kadar, insanlar metaverse evreninde "yaşayabilir".


Metaverse kavramı nasıl ortaya çıktı?

Metaverse, evren anlamına gelen "universe" ile öte anlamına gelen "meta" kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. "Metaverse" ilk olarak, 1992'de basılan Neal Stephenson Snow Crash isimli bilim kurgu kitabında geçmekteydi. Kitapta metaverse kavramı, insanların avatarlarıyla katıldığı bir sanal gerçeklik ortamı için kullanılmıştı.


Teknoloji uzmanları, önümüzdeki birkaç yıl içinde metaverse'in tam olarak işleyen bir ekonomiye dönüşeceğini ve aynı zamanda e-posta ve sosyal medyanın şimdi olduğu gibi hayatlarımıza bağlı eşzamanlı bir dijital deneyime dönüşeceğini tahmin ediyor. Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz? İnternetin geleceği mi olacak yoksa bir rüzgar gibi esip geçecek mi?