Estetik Harikası Bir Cami: Yıldız Hamidiye Cami

Gösterişli Mimarisiyle Yıldız Cami.

Kurucusu Sultan Abdulhamid'den dolayı Hamidiye Cami olarak anılsa da aslında diğer bir ismi Yıldız Cami'dir. II. Abdulhamid tahta çıktıktan sonra bir süre Dolmabahçe Sarayı'nda kalır. Daha sonra Yıldız Sarayı'nda kalmak için oraya yerleşir. Abisi olan V. Murad'ın tahta geçebileceği korkusuyla Yıldız Sarayı yakınlarına yeni bir cami inşa edilmesini ister. Cami 1881-1885 yılları arasında inşa edilir. Camiyi inşaa eden kişi ise arşiv kayıtlarında da ismini gördüğümüz Nikolaidis Jelpuylo'dur. Bu mimar bir Rum'dur.



Nikolaidis caminin maketini II. Abdulhamid'e sunar ve padişahında onayı alındıktan sonra caminin yapımına başlanır. 20 Aralık 1881 yılında caminin temelleri atılır. Cami, kuzey ve güney yönde bir plana sahip. Bu yönler doğrultusunda hünkar kasırları bulunmaktadır. Hünkar kasrı, padişahın hem ibadet yeri hem de dinlenme olarak kullandığı ve önemli işlerinin görüşüldüğü yerdir.

Yıldız Cami'nin minaresi ince ve tek şerefeli bir minaredir. Cami 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu yüzyılın mimarisine baktığımızda daha çok batı tarzı bir üslup benimsenmiştir. Osmanlı Devleti artık kuruluş yıllarında kullandığı mimari üsluptan vazgeçerek onun yerine oryantalist ve neo-gotik bir üslup tercih etmiştir. Bunu Yıldız Hamidiye Camisi'ne girdiğimizde hemen fark edebiliyoruz. Camiden içeri girildiğinde oldukça abartılı ve zengin süslemelerle kaplı olduğunu görmekteyiz. Daha çok mavi, kırmızı ve yaldız renklerinizden oluşmaktadır. Tavanlarda kalemişlerini, geometrik süslemeleri çokça görmekteyiz.


Cami her detayı ince ince düşünülerek inşa edilmiş. İçeri girdiğinizde caminin ne kadar güzel olduğunu ve yapımı için ne kadar uğraşıldığını göreceksiniz. Özellikle kendine has bir tasarımı ve süslemeleriyle herkesin ilgisini çekecek cinsten. Yolunuz Beşiktaş'a düşerse Yıldız Hamidiye Cami'ye uğramayı unutmayın.