Eyfel Kulesi niçin ve nasıl yapılmıştır?

1887'de inşaa edilen Eyfel Kulesinin yapılma amacı.

Fransa’nın önemli turizm yapıtlarından biri olan Eyfel Kulesi, yıllardır Paris şehrinin göbeğinde bulunuyor. Paris, Fransız devriminin 100.yılını kutlamak için Dünya Fuarına ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, bu etkinlik için göz alıcı bir yapı inşa etmek istemiştir. Amaç, diğer uluslara Fransa’nın gücünü, endüstriyel yeteneklerini göstermekti. Yapının Seine Nehri’nin kıyısında Champ De Mars’da yapılmasına karar verilmiş, hayata geçirilecek proje için yarışma yapılmasına karar verilmiştir. 100’den fazla projenin katıldığı yarışmada yaptığı köprülerle tanınan Gustova Eiffel inşaat firması bu yarışmayı kazanan taraf olmuştur. 

Geçici, fuardan sonra yıkılacağı tahmin edilen bu kulenin yapımı 2 sene sürmüş ve yapımında yüzlerce insan görev almıştır. Yapımında kullanılan demir sayısı ise, 18.028 parçadır. Tamamlandığında boyu 350 metre yüksekliğindeydi. O zamanlar bir çok Fransız, Eyfel kulesinin sağlam olmadığını ve şehri çirkinleştiğini iddia ediyordu. Sanat dünyası da aynı şekilde Eyfel Kulesinden nefret etmiş, yapıyı ‘trajik bir sokak lambası, devasa bir iskelet’ olarak adlandırmışlardı.

40 yıl boyunca en yüksek yapı unvanını koruyan Eyfel, 1931’de Amerikalıların 443 metre yüksekliğindeki Empire State Binasını inşa etmesiyle bu ünvanı kaybetmiştir.

Empire State Building

İkinci dünya savaşında Almanlar Paris’e girdiğinde Hitler kulenin yıkılması emrini vermiştir, ancak bu gerçekleşmedi. Bu sebeple Hitler için, ‘Paris’i ele geçirdi ama Eyfel’i ele geçiremedi,’ söylemleri gündeme gelmişti.

20.yüzyılda kuleye gösterilen ilgi büyümüş ve kule, Fransız hükümeti tarafından ulusal bir hazıne olarak görülmeye başlanmıştır. 600 Basamağı bulunan kule, her 7 yılda bir boyanıyor ve yılda 6 milyon turisti kendisine çekiyor.