Fanzinler Neden Önemlidir?

Yeraltı edebiyatının ete kemiğe bürünmüş halidir fanzinler.

Bu yazımda fanzinlerden, neden önemli olduklarından ve benim de beğenerek takip ettiğim fanzinlerden bahsedeceğim.

Öncelikle, nedir bu "fanzin"?

En açıklayıcı tanımı Wikipedia'da buldum: Fanzin, İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak, alternatif bir basılı materyaldir. Farklı yöntemlerle çoğaltılan örnekleri olmakla beraber, genellikle fotokopi aracılığı ile çoğaltılarak, satış amacı güdülmeden dağıtılan yayınlardır. Dergiden (süreli yayınlardan) ayrı olarak, süresi belirsiz olarak çıkar ve daha amatörce hazırlanır.

Fanzinler belirli sayıda basılır ve belirli mekanlara dağıtılır, bu mekanlardan ücretsiz olarak fanzinleri alabilirsiniz. Satış amacından ziyade, önemli olan insanların yazılara erişebilmesidir.

Peki, fanzinler neden önemlidir?

Maddi çıkar olmaksızın okurlara erişebildiği, sansür ve baskı olmadan gençlerin özgürce yazdığı, edebiyat camiasına bir basamak olan bu bağımsız dergiler popüler olmasa da aslında çok kıymetli.

Şiirlerini, öykülerini, denemelerini hatta çizimlerini paylaşmak isteyenler, fanzinleri araştırıp onlara yazılarını yollayabilirler. Ekip onayından geçen yazılar basılır.

Bir diğer iyi yanı ise bağımsız olmaları sayesinde herhangi bir çıkar olmadan sadece esere ve içeriğine göre onaydan geçmesi. Bazı dergilerde görebiliyoruz ki reşit olmayan birinin eseri yayımlandığı zaman yaşadığı mahalleye kadar bilgi veriliyor ya da sempati kazanmak için genç yazarlar "sömürülüyor".

Severek Takip Ettiğim Birkaç Fanzin:

1) Mevzular Derin Fanzin

Mevzular Derin, 2015 yılında kurulmuş olan ve kurulduğu günden beri sayı çıkarmaya devam eden köklü bir fanzindir. İki ayda bir yeni sayı çıkıyor. Üstelik birçok farklı ilde de dağıtımı yapılıyor, hangi illerde dağıtım yapıldığı sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor.

2) İthaka Fanzin

İthaka fanzin, yeni çıkan bir fanzin. Şu ana kadar 6 sayısı çıktı ve bir Türkçe bir İngilizce sayı çıkarıyorlar! İngilizce okumayı seven okurlar için de harika bir imkan. Şu an sadece Ankara'da dağıtımı var.

3) Akasya Fanzin

Bir diğer fanzinimiz ise Akasya. Bir senedir sayı çıkarmayan fanzinin yeni ve 7. sayısı çok yakında çıkıyor! Bu fanzimizin de çeşitli şehirlere dağıtımı var ve ekibi 17-18 yaşındaki gençlerden oluşuyor. Gençlerin neler yapabileceğini kanıtlayan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Gelişmeler için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz!

3) Alaca Fanzin


Ekibi yaratıcı liseli gençlerden oluşan başka bir fanzin de Alaca fanzin! Alaca fanzinin 6. sayısı da yakında çıkarıyor. Ankara, Mersin, Mardin, Bursa, İzmir gibi şehirlerde dağıtımı yapılıyor. Kendilerinin, gençlerin yapabildiklerini gösteren ilham verici bir örnek olduklarını hatırlatmak isterim ve nice sayılar dilerim. Alaca fanzinin instagram hesabını takip etmeyi unutmayın derim!


Dilerim ki birkaç kişinin de olsa fanzin kültürüyle tanışmasına vesile olabilmişimdir. Yeraltı edebiyatıyla kaynaşmak isteyen, sokağın sesini duymak isteyenlere yeni bir yoldur, fanzinler. Başka yazılarda görüşmek üzere!