Filipinler'de Uçuruma Asılan Tabutlar

Filipinler'de bulunan İgorot kabilesinin 2000 yıllık bir geleneği hâlen süregelmektedir.

2000 yıldır süregelen ve günümüzde hâlâ devam eden bir geleneğe sahip olmasıyla tanınan Filipinler'deki İgorot kabilesi, hayatlarını kaybeden insanları tabutlarıyla beraber uçuruma asmasıyla bilinmektedir. Kabilenin bulunduğu Sagada Köy'ü ise başkent Manila'dan 8,5 saat uzaklıkta, Filipinler'in en büyük ve kalabalık Luzon Adası'nda bulunmaktadır.

Bu eski gelenekte yaşlılar, tabutlarını kendi elleriyle yaparlarmış. Çevrelerindeki ağaç kütüklerini oydukları ve üzerlerine isimlerini kazıdıkları tabutları uçurumlara asmalarındaki neden ise atalarının ruhuna yakın olduklarını düşünmeleriymiş.

Göze çarpan bir detaysa tabutların uzunluklarının farklılığıdır. Bu farklılıktaki temel nedense şu şekildedir: Boyutları kısa olan tabutlarda insanlar, eskiden anne karnındaki cenin pozisyonunda olacak şekilde yerleştirilirmiş. Hayatlarını kaybeden insanları cenin pozisyonuna getirebilmek için kemikleri kırılmaktaymış. Bunun sebebi de hayata gelinirken olduğu gibi giderken de aynı şekilde olması gerektiğine inanmalarından dolayıymış.

Hayatını kaybeden insanların yakınları, su toplayan cesetten damlayan sıvının kendilerine şans getireceğini düşünür ve bu sıvının oluşmasını bekleyerek kendi üstlerine damlaması inanışına sahiptirler.

Uçuruma asılan tabutlar geleneği, bir zamanlar Çin ve Hindistan'da da uygulanmasına rağmen Filipinler'in yalnızca İgorot kabilesine mahsus olup, günümüzde eskiye kıyasla daha az olsa bile yine de sürmeye devam etmekte ve turistlerin ilgisini çekmektedir.


Kaynakça:

https://www.bbc.com/travel/article/20180405-the-filipino-tribe-that-hangs-its-dead-from-cliffs