Film Önerisi: Yusuf ile Kenan

1980'lerin İstanbul'unda hayatta kalmaya çalışan iki taşralı çocuğun hüzünlü hikayesi.

Yönetmenliğini Ömer Kavur’un senaristliğini Ömer Kavur ve Onat Kutlar’ın yaptığı 1979 yılında çekilen Yusuf ile Kenan uluslararası arenada ise 1980 Milano Film Festivalinde ödül alarak yurtdışında adından söz ettirmiştir.

Yusuf ile Kenan iki kardeştir ve gözleri önünde babaları kanlıları tarafından öldürülür. Babaları ölümünün ardından yetim kalan çocuklar İstanbul’da bulunan amcalarının yanına gitmeye karar verirler. İstanbul’a giden Yusuf ile Kenan koca şehirde amcalarını bulamazlar ve paraları biten kardeşler sokaklarda yaşamaya başlarlar. Sokakta ise Böcek(Cenk) ile tanışacaklardır. Böcek sayesinde İstanbul’da sokakta hayatına adapte olmaya çalışan Yusuf ile Kenan farklı tercihler yaparak kendi kaderlerini çizeceklerdir.



Film 1970’lerin siyasi gerilimi olan Türkiye'sinde geçmektedir. Ömer Kavur araya sıkıştırdığı karakterler ve olaylar ile Türkiye’deki sağ-sol çatışmasını hissetmekteyiz. Fakat bu konuda Ömer Kavur’un biraz taraflı bir perspektiften filmi yönettiğini söylemeden geçemeyeceğim. Filmdeki çoğu karakterin temel sorunu ekonomik geçimsizliktir. Bu bağlamda karakterler ekonomik olarak savaş vermektedir. Üzerinde durulan karakterlere inceleyecek olursak çocuk işçiler veya sokak çocukları diyebiliriz. Kültürel olarak film, Türkiye’nin kırsaldan kente geçiş yapan köylü kesimin büyük şehirdeki kültür çatışmasını işlemiştir. İstanbul’da yaşayan kesim kırsaldan gelen köylü kesimi beğenmemektedir ve onları vasıfsız olarak görmeleri filmdeki kültürel çatışmayı özetler niteliktedirler.

Sansürlere rağmen dönemine göre gayet güzel bir film. Özellikle Cem Devran'ın(Yusuf) ve Yalçın Avşar’ın (Böcek Cenk) oyunculuklarını çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim. Toplumsal gerçekçi filmleri seviyorsanız tavsiye ederim.