Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb'un Norveç Ziyareti

Alexander Stubb, "NATO Nordic Response" tatbikatını yerinde takip ediyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, görev süresinin ilk resmî ziyaretini NATO'nun Nordic Response 2024 tatbikatını izlemek üzere Norveç'e gerçekleştiriyor.

Alexander Stubb ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre perşembe günü Norveç'te bir basın toplantısı düzenledi. İki lider NATO Nordic Response tatbikatını yerinde takip edecek.

Kendisine Rusya'nın Finlandiya'nın da tatbikata katıldığı bu bölgelere saldırmasının mümkün olup olmadığını sorusu yöneltildiğinde Stubb, "Toplamda 38000 askerin katıldığı bu tür uzun tatbikatlarda bize saldırmanın akıllıca olmayacağına dair caydırıcı bir mesaj gönderilir. Elbette bu tatbikatın bir parçası da Rusya'nın saldırabileceği ihtimalidir." şeklinde yanıt verdi.

Alexander Stubb, Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo ile yeni NATO Genel Sekreteri hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu da belirtti ve Finlandiya'nın Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ye destek vereceğini açıkladı. Stubb, "kendisinin yetkin ve deneyimli bir kişi olduğunu ve bu anlamda NATO Genel Sekreterliği için mükemmel bir aday olduğunu" düşündüklerini ekledi.

(NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile birlikte. Fotoğraf: euractiv.com)

Finlandiya Cumhurbaşkanı, şu anda savunma açısından İskandinav ülkelerinin bu konuda birleşmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti. Bunun yanı sıra Finlandiya'nın kara kuvvetlerine yönelik olabilecek bir güç arayışında olduklarını doğruladı. Bu konu, Temmuz ayında Washington'da düzenlenecek olan NATO zirvesinde nihai olarak karara bağlanacak.

Son olarak Alexander Stubb açıklamalarında İsveç'in NATO üyeliğinin kesinleşmesinin en çok Finlandiya'nın yararına olacağına inandığını söyledi. Zira bu sayede batısındaki komşusu artık NATO'nun sunduğu daha merkezî bilgilere erişebilecek ve bu da işbirliğini kolaylaştıracak. Stubb, sabah saatlerinde Jonas Gahr Støre ile birlikte Washington'da resmî temaslarda bulunmakta olan İsveç Başbakanı Ulf Kristensson'u arayıp bu gelişmeden dolayı tebriklerini ilettiklerini ekledi ve sözlerine "Bir dahaki sefere muhtemelen üçümüz bu tür bir tatbikata katılabiliriz." şeklinde devam etti.

Daha önce herhangi bir Finlandiya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, görev süresine bir NATO tatbikatını ziyaret ederek başlamadığı için Alexander Stubb'un Norveç ziyareti bu açıdan tarihî bir olay niteliği taşıyor.