Finlandiya'da Sauna Kültürü

Finlandiya'da saunalar kültürlerinin ve günlük yaşamın ayrılmaz, önemli birer parçasıdır.

Finlandiya'da sauna kültürünün ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Hatta ''sauna'' kelimesi Finceden dünyaya kazandırılmıştır. Saunalara girmek, günlük yaşamın temel ihtiyaçlarından biri ve ayrılmaz birer parçası olarak görülmektedir. Nüfusu yaklaşık 5,5 milyon olan Finlandiya'da sauna sayısı ise yaklaşık 3,3 milyondan oluşmaktadır. Halka açık saunaların yanı sıra birçok apartmanda bulunan ve ortaklaşa kullanılan saunalar olduğu gibi kişilerin kendi dairelerinde dahi sauna bulunmaktadır. Finlerin oturacakları evleri seçerken ise saunanın bulunması en temel kriterlerinin başında gelmekte ve seçmekte önemli rol oynamaktadır.


Finlandiya coğrafi konumu nedeniyle uzun ve ağır bir kış mevsimi geçirmesine rağmen saunalar yalnız kışları değil, yazları da kullanılmaktadır. Bebekler dahi yenidoğan evresini geçtikten sonra sauna ile tanıştırılmaktadır.

Finler saunaları hem mental hem fiziksel sağlık, günün yorgunluğunu atma ve stresten uzaklaşmak adına oldukça önemli görmektedirler. Hatta önemli kararlarını bile saunadayken vermektedirler. Her yıl belirledikleri tarihte ''Helsinki Sauna Day'' kutlanmakatadır.

Finlandiya'daki sauna kültürü yalnızca saunaya girmekten ibaret değildir. Yeterli sıcaklığa ulaştıklarında saunadan çıkarlar ve ardından ferahlamak adına duşa girerler. Ayrıca ''göller ülkesi'' olarakta bilinen Finlandiya'da saunadan sonra serinlemek için yalnızca duşa değil, donmuş gölde delik açarak göle, denize girdikleri gibi karlarda da yuvarlanmayı tercih ederek bu aktiviteden zevk alırlar. Isılarını kaybettikten sonra ise yeniden saunaya dönerek belirli aralıklarla bu döngü devam eder.