Firavun Oluşun Kısa Miti

Gücünüzün kaynağı nedir? Sorgulanamamak.

Mısır'ın ortaya çıkışı başta iki farklı krallık şeklindedir. Merkezi Memfis olan Aşağı(Kuzey)Mısır ve merkezi Teb kenti olan Yukarı(Güney)Mısır. İki krallığın M.Ö. 3100'lü yıllarda birleşmesi, günümüzde Klasik veya Antik Mısır olarak isimlendirilen dönemin başlangıcına işaret ediyordu. I.Hanedan Dönemi'nde bu iki krallığın birleşmesi, Mısırlılar için evrenin birleşmesi anlamına geliyordu. Böylece dönemin diğer uygarlıklarında da karşılaştığımız, ülkenin yönetiminin aynı zamanda kozmosun(evrenin) yönetimi anlamına gelmesi teması ortaya çıkıyor.
Tabi, bu durum beraberinde yöneticiliğin doğaüstü bir anlam kazanmasına, onun sorgulanamaz hale gelmesini sağlıyordu.



Yönetici kişiler, yani hükümdarlar kendilerinin Ra'nın (Güneş Tanrısı) oğlu veya Ra'nın temsilcisi olduğunu söylüyorlardı. Böylece onların verdiği kararlar sorgulanamaz hale geliyor aynı zamanda hükümdarın alemlar arasında (tanrılar alemi ve insanlar alemi) mekik dokuduğu kabul ediliyordu. Piramitler, hükümdarların var olan dünya ile ölüler dünyası arasında, insanlar ile tanrılar arasında bir aracılık görevi üstlendiğini kullarına hatırlatıyordu.



Siyasal iktidarın meşruiyetini kazanmasında yaygın olarak kullanılan "Osiris Mitos"una kısaca değinelim.

Bu öyküde, Tanrı Osiris, kardeşi Seth tarafından öldürülür. Seth, Osiris’in vücudunu parçalara ayırıp onun yerine hüküm sürmeye başlar. Kraliçe İsis, eşi Osiris’in vücudunun parçalarını bir araya getirir ve böylece yeniden bütünlüğünü kazanan bedenle ilişkiye girerek Horus’u doğurur. Horus, Seth’i yener ve Mısır’ın meşru kralı olur. Bu öykü çok çeşitli şekillerde yorumlanmıştır.Kimi tarihçiler Seth’in Horus tarafından yenilmesinin doğanın insan karşısında yenilmesini anlattığını düşünür. Öykünün, Nil havzasında yaşanan çatışmaların Mısır’ın birleşmesiyle son buluşunun bir anlatımı olduğunu söyleyenlerde vardır. Metin bir kadının (İsis) hükümdar olmasa da meşru hükümdarlığın yeniden tesisinde temel bir yol oynaması da patriyarka(ataerkillik) öncesi dönemin izlerinden biri olarak yorumlanabilir.

Peki ya neden hükümdarın Tanrı-Kral, Firavun olması gerekmiştir? Başka hangi mitoslardan faydalanılmış olabilir? Tüm bu soruların cevabını şuanda vermek mümkün değil. Belki de gelecek, bize bu soruların cevabını getirebilir.