FKA Twigs: Caprisongs İncelemesi

İngiliz R&B şarkıcısı FKA twigs'in üçüncü albümü Caprisongs'un çıkışı ile müzisyenin yeni sonik yönünü ve şarkı sözlerini inceliyoruz.


İngiliz R&B şarkıcısı FKA twigs'in üçüncü albümü Caprisongs şarkıcı tarafından mixtape olarak tanımlanıyor, yalnızca ücretsiz yayınlanan bir hip-hop derlemesi olması açısından değil, eski usül bir mixtape olması nedeniyle de. Bir kasetin kasetçalara takılması sesi ile başlayan albüm, sanki dinleyiciler için olduğu kadar twigs'in kendisi için de yayınlanmış olduğu hissini uyandırıyor.

17 şarkılık albüm ile şimdiye kadar çoğunlukla niş ya da indie olarak tanımlanabilecek sanatçı için biraz daha popüler kültüre hitap edep bir ses içeriyor. Şarkılar pop alanına adım atarken twigs'in kişisel duruşunun da ipuçlarını veriyor.

twigs'in bir önceki albümü Magdalene(2019) dijital ortamda Mary Magdalene'in tarihsel figürüne yapılan bir derin bakış, içeriği ile stili arasındaki kontrast yoluyla yapılan bir ifade iken, Caprisongs twigs'in kendi olmayı ve kişiselliği 17 farklı şarkıda 17 farklı şekilde tanımladığı pop şarkıları koleksiyonudur. Bir yandan aynı alanda var olduğu ancak şimdiye kadar kendisinden daha popüler medya tarafında olan Charli XCX ve Grimes gibi sanatçılarla da sessel ortaklık kurar. Caprisongs bir yandan sanatçı için kişisel ve otobiyografik bir değer taşırken bir yandan da şimdiye kadar kült statüsünde olan sanatçının nasıl daha genel bir dinleyiciye ulaşma isteği olduğunu sergiler.

Pop ağırlıklı akılda kalıcı şarkılarla dolu bir albüm. Tears in the Club, the Weeknd ile olan son single'ı ile çıktığı ilişkiden sonra kendini buluşunu belgelerken, Oh My Love'da ilişki içerisinde tecrübe ettiği sisliliğe ve şeffaflık ve anlayışın yoksunluğuna referans verir. Papi Bones ile geçmiş dansçılığını konuşturur, twigs geçmiş projelerinde de direk dansçılığından dövüş sanatına kadar birçok fiziksel disiplini dahil etmişti. Aynı şekilde canlı performanslarında da şarkılarının yanı sıra müziğe iltifat eden ve tamamlayan dans performanslarıyla da büyülemişti.

Her ne kadar hareketlilik albümün içinde hissedilen yoğun bir itici güç olsa da, Caprisongs'un altında yatan travmayı fark etmemek mümkün değil. Yalnızca bir yıl önce sanatçı eski partneri ve ünlü oyuncu Shia LeBeouf'a fiziksel, cinsel ve duygusal şiddet suçlamalarıyla dava açmıştı. Eski partnerinin üstünde kullandığı manipülasyonu gündeme getiren sanatçı, özellikle pandemi ve izolasyon döneminde kadınların nasıl riskli durumlarda ve riskli bireylerle sıkışıp kaldıklarına dikkat çekti.

Bütün bunlar bir yana Caprisongs twigs'in şu anda ne kadar iyi olduğu ve yüksek profilli bir ilişki ve yaşadığı şiddetin onun kişiliğinin bir parçası olmadığı veya olduğu kişiyi tanımlamadığı ile alakalı. Canlı melodilerin altında kendini sevme ve değerini bilme gibi daha derin mesajlar yatıyor. Hem kendine hem de dinleyiciye ithaf edilen hatırlatma notlarını, her sabah hatırlamak için yazılıp aynanın kenarına yapıştırılan yapışkanlı kağıtları andırıyor.

Thank You Note'da "Eğer dürüst olmak gerekirse, ölmek istedim" şeklinde en düşük zamanlarını hatırlıyor ve duygularını seslendiriyor. Hiçbir kadın erkeklerle olan ilişkileri üzerinden tanımlanmamalı, kadın müzisyenlerin şarkıları eski sevgilileri üzerinden anlamlandırılmamalı. Caprisongs her açıdan twigs için öğrenme ve anlama zamanını yansıtıyor gibi hissettiriyor. Kendini tanıma, sevme ve gerekli değeri biçme gibi önemli noktaların altını çizen albüm twigs'in diskografisi için doğal bir ilerleme.