For Woman, Life and Liberty (Brave)

Kadın, insanlığın düşmanı değil, yaratıcısıdır...

Gerçekliğin müzik ile çarpışmasından doğan insanlık...

Bu parçayı keşfettiğim gün, (tarih 28 Şubat’ı gösteriyordu) ‘İran’da 650 kız çocuğu okula gönderilmemek için zehirlendi‘ haberi manşetlerde yerini almıştı. Harflerin, sınıra giren düşmanlardan bile daha zararlı olduğu düşüncesi hakimdi zamanın birinde Cumhuriyet rejiminin hüküm sürdüğü İran’da.

1979 yılında özgürlükleri bir anda elinden alınmış ülkenin kadınları saçlarının bir teli için kırbaçlanıyor, namussuz olarak görülüyordu. Peki bu kadınlar ne yapacaktı ? Hep birlikte ‘For Liberty !’ diye bağıracaklardı. Nitekim öyle de oldu. Fitili ateşleyen olay, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle halka açık bir şekilde infaz edilmesi ile başladı. Bu olay öyle bir etki yarattı ki İran’lı kadınlar öncülüğünde bütün dünya kadınları # ile saçlarını kesmeye başladılar. Bu bir nevi sen benim özgürlüğümü kısıtlarsan ben o özgürlüğü saç tellerimle tekrar örerim demenin bir başka yoluydu.

Sözleri Shervin Hajipour’a ait ‘For Woman, Life, Liberty’ parçası bu dönemin en popüler şarkısı haline geliyor. Her zaman fikirlerini ve eski inançlarını değiştirmeye çalıştık diyor İran, sadece normal bir hayat için diye de ekliyor. Senin için, benim için ve bir parça somun ekmek için açlıktan ölen tüm çocuklar için. Çöpleşmiş siyasete açgözlü diyorlar onların yaydıkları tüm pislikleri kusarcasına. Sadece kadınlara değil, çocuklara, insanları kendilerinden daha çok seven hayvanlara ve sonsuza kadar bizimle olacakmış gibi davrandığımız doğaya. Cennette arsa satarak geçimini sağlayan yozlaşmış din adamlarına, eşitliği hiç tatmamış insanlığa bağırıyor ‘For Woman’, ‘For Life’ ‘For Liberty’.

Bu şarkının sözleri size imkansız bir distopya gibi gelebilir. Ama değil. Hep birlikte böyle bir hayat mümkün. Distopyamızı gerçekliğe dönüştürmek umuduyla…

For Woman!

For Life!

For Liberty!