Formula 2: Pilotlar (1. Bölüm)

2024 Formula 2 sezonunun başlamasına sayılı günler kala pilotları tanıyalım.

2024 Formula 2 sezonunun başlamasına sayılı günler kaldı. 22 genç pilotun Formula 1’e bir adım kala F2 Şampiyonu ünvanını elde etmek için mücadele edecekleri 14 adet yarışı heyecanla beklerken pilotların bugüne kadarki kariyerlerine kısaca göz atalım.

Art Grand Prix

1.    Victor Martins (Fransa):

22 yaşında olan Fransız sürücü Victor Martins, bu yıl ikinci kez F2 sahnesinde boy gösterecek. Geçtiğimiz yıl seriyi 5. sırada tamamlayan pilot, 2022 yılında Formula 3 yarış serisini şampiyon olarak bitirmişti. Aynı zamanda Alpine Sürücü Akademisi’nin bir üyesi olan pilotun şampiyonada üst sıraları zorlayacağını düşünüyorum.

2.    Zak O’Sullivan (Büyük Britanya):

19 yaşındaki Zak O’Sullivan, griddeki üç Britanyalı pilottan biri. Bu sene ilk kez F2 sahnesinde boy gösterecek olan sürücü, 2022 yılında 11. sırada tamamladığı F3’ü 2023 yılında sezon içerisinde yaptığı sıçramayla 2. sırada bitirmişti. Çaylak sezonunda başta kendi takım arkadaşı olmak üzere güçlü rakiplerine karşı göstereceği performans merak konusu olan pilot, aynı zamanda Williams Sürücü Akademisi ile bağlantılı.

(Zak O'Sullivan ve Victor Martins. / Fotoğraf: @ARTGP X)

Prema Racing

1.    Oliver Bearman (Büyük Britanya):

18 yaşındaki yetenekli pilot Oliver Bearman, ikinci kez F2 gridinde yer alacak. Geçtiğimiz yıl seriyi 6. sırada tamamlayan Bearman, 2022 yılında F3’te 3. olmuştu. 2021’de İtalya F4 şampiyonasını ilk sırada tamamlayan İngiliz sürücü, Ferrari Sürücü Akademisi’nin de bir parçası. Aynı zamanda bu yıl Haas F1 takımının yedek pilotluğu görevini üstlenecek olan Bearman için F1 serüveni çok uzak görünmüyor.

2.    Andrea Kimi Antonelli (İtalya):

Gridin en genç ismi Andrea Kimi Antonelli henüz sadece 17 yaşında. “Kimi” adını duyunca baştan sempati beslediğimiz pilot, 2022 ve 2023 yıllarında katıldığı bütün prestijli yarış serilerini şampiyon olarak tamamladı. Baştan aşağı yenilenen F2 araçları sebebiyle F3 şampiyonasını es geçip doğrudan F2’ye dâhil olan pilotun üzerindeki baskı maalesef yoğun. Zira Lewis Hamilton’un Ferrari pilotu olacağının açıklanmasının ardından Mercedes Sürücü Akademisi’nin bir üyesi olmasından ötürü gözler kendisine çevrildi. Koltuğun ileriki yıllarda en sağlam adaylarından biri olarak görünse de üzerindeki baskıyı yönetip yönetemeyeceğini merak etmiyor değiliz.

(Andrea Kimi Antonelli ve Oliver Bearman. / Fotoğraf: @prema_team Instagram)

Rodin Motorsport

1.    Zane Maloney (Barbados):

20 yaşındaki Barbadoslu pilot, bu yıl F2’de ikinci sezonunu geçirirken aynı zamanda Sauber F1 takımının yedek pilotluğunu üstleniyor olacak. 2022’de çaylak yılında F3’ü 2. sırada bitiren Zane Maloney, Yılın Çaylağı ödülüne layık görülmüş, geçtiğimiz yıl ise F2’de görece daha düşük bir performans sergilemişti.

2.    Ritomo Miyata (Japonya):

24 yaşındaki Japon pilot Ritomo Miyata, bana göre gridin tartışmasız en deneyimli sürücüsü. 2023 yılında katıldığı Super GT ve Super Formula yarış serilerinde şampiyonluk elde eden yetenekli pilotun F2 pistlerindeki performansını merakla bekliyor olacağız.

(Zane Maloney ve Ritomo Miyata. / Kaynak: fiaformula2.com)

DAMS Lucas Oil

1.    Jak Crawford (Amerika Birleşik Devletleri):

Diğer pilotlara benzer şekilde Jak Crawford da F2’de ikinci yılını geçirecek. 18 yaşındaki genç pilot yer yer aracının sınırlarını zorlayıp iyi performans sergilemiş olsa da bu yılın başında Red Bull Sürücü Akademisi ile ilişiği kesildi. Olumlu yanı ise ardından Aston Martin’in genç sürücü geliştirme programına (Young Driver Development Programme) katılmış olması.

2.    Juan Manuel Correa (Amerika Birleşik Devletleri):

Gridin bir diğer 24 yaşındaki pilotu Juan Manuel Correa, DAMS Lucas Oil takımında Crawford’un takım arkadaşı olacak. Hem F3 hem F2 şampiyonalarında boy gösteren ABD’li sürücünün 2019 yılında geçirdiği kazadan bu yana hâlâ eski performansını göstermekte zorlandığını söylemek pek yanlış olmaz.

(Jak Crawford ve Juan Manuel Correa. / Fotoğraf: @damsracing X)

Invicta Racing

1.    Kush Maini (Hindistan):

23 yaşındaki sürücü, 2023 yılında F2’de yarışmış ve çaylak senesinde kendisinden beklenenden daha iyi bir performans göstermişti. Aynı yıl içinde Alpine Sürücü Akademisi’nin bir üyesi olan Maini’nin mentorluğunu iki kez F1 Dünya şampiyonu Mika Häkkinen yapmakta. Güçlü bağlantılara sahip Hint pilotun kariyerinin ne yönde şekilleneceğine hep birlikte tanıklık edeceğiz.

2.    Gabriel Bortoleto (Brezilya):

Gelelim geçtiğimiz yılın F3 şampiyonuna! 19 yaşındaki Gabriel Bortoleto, ülkesinin F1’de yarışacağını umduklarından biri. F3’teki başarısının ardından McLaren sürücü geliştirme programına katılan Brezilyalı pilotun F2’de sergileyeceği performans şimdiden merak uyandırıyor.

(Kush Maini ve Gabriel Bortoleto. / Fotorğraf: @InvictaRacing X)

MP Motorsport

1.    Dennis Hauger (Norveç):

20 yaşındaki genç Norveçli pilot Dennis Hauger, 2021 yılında F3 serisinde şampiyon olduktan sonra iki yıldır F2’de boy göstermekte. Ne var ki yarış anında talihsizliklerin peşini bırakmadığı sürücü 2021’deki performansından uzak kaldı. Bu sene yeni F2 aracında edeceği mücadelelerin önceki yıllara kıyasla daha iyi geçmesini umuyoruz.

2.    Franco Colapinto (Arjantin):

Bu senenin bir başka çaylak sürücüsü, Franco Colapinto son iki yıldır F3’te boy göstermekteydi. İlk senesinde şampiyonayı 9. tamamlayan pilot, sonraki yıl sıralamasını geliştirerek 4. olmuştu. O’Sullivan ile birlikte Williams Sürücü Akademisi’nin bir parçası olan Colapinto F1 takımında boşalabilecek olası bir koltuğa göz kırpıyor.

(Franco Colapinto ve Dennis Hauger. / Kaynak: fiaformula2.com)