Freud Rüyaları 'Gördü'

Rüyalarınızı eşleştirin ve bilinçdışınıza ulaşın.

Bütün insanlar rüya görür. Buna karşılık neden rüya gördüğümüz bütün insanlığın ortak merakını oluşturuyor. Hatta bu sorunun tatmin edici bir şekilde cevaplan kişi, karşılığında Nobel ödülü sallıyor bile denilebilir.

Neden rüya gördüğümüz değil de, rüyalarımızın ne anlama geldiği üzerine bilgilendirici kısa bir metin yazmak istiyorum.

Öncelikle kabul edersiniz ki rüyalarımız bizim isteğimiz dışında gerçekleşiyor. Yani bilinçdışında gelişip biten bir olay. İşte bu yüzden gördüğümüz rüyalar görmediğimiz bilincin yani bilinçaltının bir parçasıdır.

Bu fikirleri savunan Freud'a göre rüyalar bizim cinsel hazlarımız ve arzularımızın fazlaca bastırılmasından ötürü onların boşalıp eğlenebileceği, çocuk parkı misali arenaları temsil eder. Çünkü bu hazların günlük hayatta doğrudan ifade edilmesi toplumsal açıdan kabul edilebilir bir şey değildir.

Ayrıca bilinçaltının üstünde kültürel kodların ağırlığı olduğu uçın ezilmiş ve şekilsiz formlara girmişlerdir. Bu, kişi için başlı başına bir kaygı sebebi iken, günlük çatışmalarda kişinin üstüne düşeni yapmaması, bir şeyleri içine atması onda bir birikmişlik yaratır. Kişi, böylece, eylemsiz olduğu uyku esnasında, istemese de, bilinçaltının kopuk sahnelerine şahit olur. Çoğu zaman anlamsız rüyalar görmemiz de bundan değil midir? Çünkü bizim bilincimizin açıklayamadığı ve seçimlerimiz dışında kurgulanıp gösterime sunulan filmlerdir bunlar.

Bilinçaltımızda özellikle cinsellik arzularının daha fazla bastırılması, bunların rüyada özgürlüğe kavuşmasını doğurmuştur. Tabii ki de cinselllik olgularını doğrudan hatırlatıcı obje ve durumlar sahnelenmez rüyalarımızda. Ancak Freud, sık sık gördüğümüz bazı objelerin cinsellik olgusuyla olan ilişkisini açıklarken bazı benzetmelerden yararlanmıştır. Bunlar aşağıdadır:

1) Kadın cinsel organı: Mağara, kutu, kapı, örtü

2) Erkek cinsel organı: Kalem, çekiç, şemsiye, sopa

Bu objelerden birini veya birkaçını illa ki rüyalarınızda görüyorsunuzdur. Peki bu fikirler hakkında ne düşünüyorsunuz. Lütfen son zamanlarda gördüğünüz rüyaları hatırlamaya çalışın ve yukarıdaki nesnelerin olup olmadığını da dikkate alarak bu bilgiler ışığında kendi rüyalarınızın analizini yapmaya çalışın. Dilerseniz yorumlar kısmına da dile getirebilirsiniz rüyalarınızı.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler :)