FRP/DND Nedir?

FRP Oynamak veya Ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız buyurun. Yazıda aradığınızı bulacağınıza inanıyorum.

Merhabalar! Bu yazıyı belki bu dünyayı merak ettiğiniz için, belki de size gönderdiğim için okuyorsunuz. Sebebi ne olursa olsun bu yazının sonunda Tabletop Rpg kavramını, FRP nedir, ne değildir sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Nedir Bu FRP?

Fantasy Role Play (fantezi rol yapma) terimi aslında sadece Türkiye’de kullanılan bir terim, globalde kullanılan terim ise “Tabletop RPG” yani masa üstü rol yapma oyunu anlamına gelmektedir. 3-6 arası oyuncu ve bir oyun yöneticisi ile oynanan oyunlar bu başlık altında listelenir.

Nasıl Oynanır?

TTRPG oyunları arkadaşlarınızla istediğin dünya ve kurallarda oynayabilirsiniz. Oyunun tek değişmez kuralı, bir kişinin oyun yöneticisi yani Game Master rolünü üstlenmesi. Yıllar içerisinde settingler, rule booklar, varolanın üstüne koyan yeni sistemler gelmiş olsa da oyun anlatıcı birinin (veya birilerinin) varlığı her zaman gerekli olmuştur. Çok bilinen D&D, FATE, Pathfinder gibi sistemlerin yanı sıra popüleritesi az çeşit çeşit bir sürü sistem (setting) vardır ve bunların hepsinin aslında tek bir amacı var, kuralları belirlemek. Yıllar içerisinde evrim geçirip geliştiler ve hem oyun yöneticisi hem de oyuncular için karakterler,sınıflar,kurallar,para birimleri, dünyalar, büyüler, silahlar belirlediler (FATE sistemi hariç). Yani oyun başında 3 başlı ejderha çağırıp dünyayı Sauron’dan kurtarmanızı engelliyorlar.


Oyun Yöneticisi Nedir? Kim Olmalı?

Bilgisayardaki rpg etiketli oyunları daha önce oynadıysanız, rpg terimine aşinasınızdır demektir. Oyunlardaki rpg öğeleri, geliştiricinin yazdığı kodlara ve bilgisayara bağlıyken, FRP’deki rpg öğeleri Oyun yöneticisinin hayal gücüne bağlıdır. Oyuncular kendi karakterlerini kontrol etmekle uğraşırken oyun yöneticisi dünyayı, oyuncular harici (dmpc/npc denilir) karakterleri, olan olayları ve olacak olan olayları belirler. Yönetici; hikayeleştime, dünya yaratma (worldbuilding), doğaçlama yapabilme ve bir yandan dünyanın gerçekçi bir dünya gibi gözükmesini sağlamakla mükelleftir ve bu zannedilen çok daha zordur. Üstüne birde hali hazırda oynadığınız sisteme de hakim olması gerekmektedir. Hayal güçlerinin yüksek olması oyun yöneticilerinin ortak yanlarından biridir (en azından iyi olanların).


Oyuncular Ne Yapıyor?

Yönetici belirlenip ve kanı Sonsuza kadar GM olanlar adına feda edildikten sonra karakter yaratma kısmına geliyoruz. Yine sistemden sisteme değişse de en hakim olduğum sistem ve dünyadan örnek vereceğim; D&D 5E. Grup olarak dünyayı ve hikayeyi aşağı yukarı belirledikten sonra (sauron kesmeye dedektif bir karakterle gitmek istemiyorsanız elbet) sisteme uyacağını düşündüğünüz ve kulağa havalı gelen sınıflardan birini seçiyorsunuz. Paladin seçmiş olduğunuzu varsayalım, yönetici size kaçıncı seviye karakter yaratacağınızı söylediyse o seviyede yaratmaya özen gösterelim lütfen. Paladin sınıfı, şu istatistiklere ve ekipmana sahip, şu büyüleri kullanan bir karakter yarattınız, öncelikle tebrikler! İlk karakteriniz içi boş stat kutucuklarından ibaret. Biraz daha ete kemiğe bürüyelim mi?

 

Karakter Hikayesi ve Oyun Hikayesi

Denizcilikle alakalı bir oyun oynayacaksanız, karakterinizin arka plan hikayesini bir şekilde denizciliğe düşmüş bir şekilde yazmanız gerekli. Aynı şekilde paralı asker grubunun hikayesi, cehennemden saldıran orduları ana karadan 9995 km uzaktaki taşra bir adada tutmaya çalışan bir maceracı grubunun hikayesi, veya orta çağ dedektifleri hikayesi rolünü yapacağınız karakterin geçmişi ile ilgili birkaç ipucu verebilir. Ben şahsen oyuncularım geçmişlerini yazarken birkaç boşluk bırakmalarını isterim, sizde yöneticinizin doldurması için hikayenizde 2 veya 3 tane boşluk bırakırsanız, daha keyifli hikayeler yaşayabilirsiniz. Bu arada unutmadan, karakterinize isim de verin, ne olur ne olmaz.

 

Kendi Kafamıza Göre Oynasak?

Tabii ki! Ancak yıllar boyu bu sistemlerin çıkmasının bir sebebi var. Her şeyi kendi başınıza yapamazsınız. Bahsetmiş olduğumuz sistemler 30 40 yıldır varlar ve geliştirilmeye devam ediyorlar. 2 hafta içerisinde yazdığınız sisteminiz bir noktada patlarsa şaşırmayın o yüzden.

 

Nasıl Kazanırım?

 4 defa art arda 1d20 üzerinden 20 atarsan sana taht ve 999999 altın veriyorlar. Şaka bir yana bu oyunlar kazanmak için değil, eğlenmek için varlar. Başarmanız gereken şeyler yok değil tabi, az önce bahsettiğim 1d20, bir defa 20 yüzlü zar atma anlamında, attığınız zarda yöneticinin belirlediği zorluğu geçemezseniz, karşınızdaki engeli geçemez ve dolayısıyla başarısız olursunuz. Kayayı baltayla kırmaya çalışırken 20 gelirse taşı Tanjiro stili ortadan ikiye yarabilirken, 1 gelmesi durumunda baltanın 75 parçaya bölünmesi ve kayanın sapasağlam yolunuzun üstünde durması arasında bariz bir fark var sonuçta.

Kapanış

Artık FRP’nin ne olduğunu kabaca da olsa biliyorsunuz. Eksik anlattığım veya hiç anlatmadığım yerler var. Ancak bu yazıyı bir kitabın önsözü veya arka kapak yazısı olarak kabul edip, üstüne birde okuduklarınız ilginizi çektiyse şayet, kitabın kendisini okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden zarlarınız yüksek, lootlarınız bol olsun. Phandalver madenlerinde görüşmek üzere!