Oyun Dünyasının En İyi Kötü Adamı: Master

Fallout evreninin en iyi kötü adamına bir bakış

Fallout artık Fallout 3 ve Fallout: New Vegas gibi birincil şahıs açık dünya oyunları ile tanınsa bile serinin 1997 yılında piyasaya sürülen ilk oyunu bana sorarsanız hala daha bir şaheser. Aslında tıklama odaklı bir seri olarak hayata geçirilmiş olan Fallout'ın ilk oyunlarına alışabilmek biraz zaman alıyor ancak eski oyunları oynamaktan çekinmiyorsanız oyun günümüzde bile formunu koruyor. Yine de oyunun benim için en güzel kısmı oyunun sonundaki kötü adam, yani Master (Efendi).

Master'ın oyun içindeki görünümü

Esas adı Richard Moreau olan Master, aslında FEV (Forced Evolutionary Virus yani Zoraki Evrimsel Virüsü) nedeniyle mutant haline gelmiş bir insan. Mutantlaşırken bilgisayarlar ile birleşip inanılmaz bir zeka sahibi olan ve mutantlaşmayı evrimsel sürecin bir gereksinimi olarak gören Master'ın temel amacı ise Fallout'ın acımasız evreninde insanlığın varlığının devam etmesini sağlamak için insanları FEV ile mutantlaştırmak. Böyle bakınca kendisi çok da kötü olmayan birisi gibi görünebilir ancak kendi amaçları uğruna kararsız FEV virüsünü anlayabilmek için birçok insan kaçırıp üzerlerinde deney yapmış bir insan kendisi, üstelik bu deneklerin mutantlaşma oranı çok azken ve birçok denek ölmeye devam ederken bu deneylerinden asla vazgeçmemiş. Bu süreçten sağ çıkan mutantları da kendi ordusunun bir parçası haline getirmiş. Etik olarak sıkıntılı bir karakter olmasına ve gerçekten kötü şeyler yapmış olmasına rağmen Master'ın karakteri gerçek bir insandan farksız. Yaptıklarını neden yaptığını anlamak da mümkün. Hatta oyunun sonunda kendisini haklı bulmanız durumunda Master ile savaşmak yerine ona katılmayı da seçebilirsiniz. Oyunun kararlarınızın bir önemi olduğunu size her aşamada hissettiriyor.

Seri ile aşinaysanız bilirsiniz, Fallout'ın karakter tasarımında S.P.E.C.I.A.L. (Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility, Luck yani sırasıyla Güç, Algılama, Dayanıklılık, Karizma, Zeka, Çeviklik, Şans anlamına gelen kelimelerin ilk harfleri) adında bir bölüm vardır ve bunun sayesinde karakterinizi istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. İsteğinize göre etrafı paramparça eden güçlü bir karakter ya da tamamen zekası ile insanları büyüleyen bir karakter yaratabilirsiniz. Oyunun yapısı sayesinde de farklı yeteneklere sahip karakterler için çeşit çeşit başarılı olma yolu da mevcut. Master'ı benim en sevdiğim kötü adam haline getiren de bir yandan S.P.E.C.I.A.L. sistemi. Eğer gerçekten zeki ve hitabet yeteneği güçlü bir karakter yaratırsanız Master'la hiç savaşmadan onu yenmeniz mümkün. Mesela oyunu böyle bir karakterle oynadığınız takdirde mutantlaşma hakkında olumsuz kanıtlar bulabilirseniz (mutantların kısır olması) ve bunu Master'a sunarsanız Master tüm amacından vazgeçip kendisini öldüme kararı alıyor.

Master'ın diyaloglardaki görünümü

Master'ı çok iyi bir kötü adam yapan sadece kendisinin gerçek bir insanla konuşuyormuşsunuz gibi hissettirmesi, mantıklı ve zeki olması değil. Tasarımı da kendisini oldukça ürkütücü ve akılda kalıcı bir hale getiriyor. Özellikle eski bir oyun olması Fallout'ın grafiklerini rahatsız edici bir hale getiriyor. Bence bu grafiklerin kötü olduğunu gösteren bir rahatsız edicilik değil. Atmosferi daha korkunç hale getiren bir rahatsız edicilik bu. Özellikle Master gibi normal karakterlerden daha korkunç karakterlerde bu durum kendini çok güzel bir biçimde belli ediyor, özellikle oyunun bir distopyada geçtiği göz önüne alınırsa. Tasarımı taçlandıran en güzel nokta ise bence seslendirme. Master'ın bilgisayarla bütünleşmesi seslendirmeye de yansıtılmış. Master, ana karakterle bazen bir insan gibi, bazen bir kadın gibi, bazen de bir robot gibi bir sesle konuşuyor. Bazı kelimeleri sadece belli seslerle söyleyebiliyor. Bu da kendisinin bozuk bir bilgisayara benzemesine sebep oluyor ki bu da oyunun havasına çok yakışıyor.