Futbol Tarihinde Bir İlk: Beyaz Kart

Futbolda görülen ilk beyaz kart ve beyaz kart hakkındaki her şey.

Dönemin UEFA Başkanı Michel Platini, futbolda kart sisteminde bir yenilik getirmeye hazırladığını 2014 yılında söylemişti. Kart sisteminde kırmızı ve sarının yanına bir de 'beyaz' eklemeyi düşünüğünü belirten Fransız futbol adamı "Başka bir kart ilginç olacaktır. Bahsettiğimiz beyaz kart futbolcuyu 5 ya da 10 dakika oyun alanı dışında tutacak. Bu kart sistemini kullanan Rugby gibi sporları incelemek lazım." şeklinde konuşmuştu.


Peki bu Beyaz Kart düşünüldüğü gibi uygulanıyor mu?

Hayır, ne kadar ara ara tartışma konusu olsa da bu değişiklik hala onaylanmadı. Ancak 21 Ocak 2023 tarihinde oynanan ezeli rakip olan Benfica - Sporting Lizbon maçında çok ilginç bir olay yaşandı!


Benfica – Sporting Lizbon Maçında İlk Kez Beyaz Kart Gösterildi!

Sarı ve kırmızı kartları bilmeyen futbolsever yoktur ama Dünya, Benfica ile Sporting Lizbon arasında oynanan Portekiz Kadınlar Kupası çeyrek final karşılaşmasında beyaz kartla tanıştı.


İlk yarı bitmeden hemen önce Benfica 3-0 öndeyken, Portekizli hakem Catarina Campos beyaz kart göstermeye karar verdi. Ancak bu beyaz kart düşünüldüğünün aksine ceza nedeniyle gösterilen bir kart değildi.

Peki neden beyaz kart gösterildi?

Benfica ile Sporting Lizbon arasında oynanan karşılaşmada tribünlerdeki bir taraftar rahatsızlanarak bayıldı.

Tribünde kısa süreliğine bir telaş oluştu ve her iki takımın sağlık görevlileri yardım etmek için bayılan taraftarın olduğu tribüne doğru gittiler ve taraftar birkaç dakika içinde tıbbi tedavi görüp sağlığına kavuştu.

Portekizli hakem Catarina Campos sağlık görevlilerine teşekkür etmek için beyaz kart gösterdi. Tüm tribün bu olayı alkışlarla karşıladı.

Portekizli hakem Catarina Campos'un beyaz kart gösterdiği sağlık çalışanının bu karta tepkisi görenleri tebessüm ettirdi.

Beyaz Kart Neden Veriliyor?

Beyaz kart adil oyunu, fairplay anlayışını daha çok teşvik etmek için Portugal's National Plan for Ethics in Sport (PNED) girişiminin bir parçası olarak tanıtıldı ve Portekiz Futbol Federasyonu tarafından bu pilot proje onaylanıp tüm Portekiz Liglerinde uygulanılmaya başlanıldı.

Beyaz Kart, devam eden bir futbol maçı sırasında olumlu bir hareket için oyunculara, antrenörlere veya personel üyelerini anında takdir vermek için hazırlanmıştır.

Ancak Portekiz Futbol Federasyonu'nun henüz bir FIFA girişimi olmadığı için sadece Portekiz Liginde kullanılıyor.

Futbolseverler olarak ileride Premier Lig, Bundesliga, La Liga belki de Süper Lig'te de Beyaz kart kullanımını ilerleyen yıllarda görebiliriz diye düşünüyorum.


Video Linki: https://twitter.com/Canal_11Oficial/status/1616833846032343042?s=20&t=-7q7uAg2hFdW6ULhuCjyQA