2023 ATP Finalleri'nin İlk Günü

12 Kasım günü başlayan ATP Finalleri'nde ilk gün heyecanı!

2023 yılı Nitto ATP Finalleri, İtalya’nın Torino kentinde başladı. 12 Kasım-19 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan turnuva, ATP tekler ve çiftler sıralamalarındaki en iyi tenis oyuncularının kupaya uzanan mücadelelerine sahne olacak.

Turnuvanın açılış maçı, çiftlerde bir numaralı seribaşları Ivan Dodig / Austin Krajicek ve yedi numaralı seribaşları Maximo Gonzalez / Andres Molteni arasında gerçekleşti. Dünya bir numarası ikili, turnuvaya güçlü bir başlangıç yaparak rakiplerini 6-4, 6-2 mağlup etti. Geçen yıl, gruplarında oynadıkları üç maçı da kaybeden Dodig / Krajicek çifti, bu maç ile sezon sonu finallerindeki ilk galibiyetlerini almış oldu.

(Austin Krajicek ve Ivan Dodig / Fotoğraf: @atptour X)

Günün ikinci maçı ise teklerde dört numaralı seribaşı İtalyan Jannik Sinner ve altı numaralı seribaşı Yunan Stefanos Tsitsipas arasındaydı. Her ikisinin de oldukça iyi başladığı maçta, ilk sette durum 2-2 iken Tsitsipas’ın basit hataları sonucu Sinner servis kırma puanı elde etti. Bu fırsatı değerlendiren tenisçi, sette öne geçerek skoru 4-2 yaptı. Her iki oyuncunun karşılıklı kazandığı servis oyunları sonrası durum 5-4’e geldiğinde set için servis kullanan Sinner, etkili ikinci servisleri ile seti otuz dokuz dakikada kapadı.

İkinci setin henüz ilk oyununda servisini kırdıran Tsitsipas, üçüncü oyunda da aynı tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Ancak rakibinin baskısına rağmen güçlü bir tenis ortaya koyan Tsitsipas, kullandığı etkili servislerle servis oyununa tutunmayı bildi. Yunan tenisçi sette durumu 5-4’e getirmeyi başarsa da Sinner, iki sette maçı kapadı. Maç boyunca rakibine servis kırma şansı tanımayan İtalyan tenisçi, bu galibiyetle birlikte Tsitsipas ile olan başa baş mücadelesinde farkı kapayarak durumu 3-5’e getirdi.

(Jannik Sinner / Fotoğraf: @atptour X)

Günün ikinci ve son çiftler maçı, dört numaralı seribaşları Santiago Gonzalez / France Edouard Roger-Vasselin ve beş numaralı seribaşları Marcel Granollers / Horacio Zeballos arasında oynandı. Sezon sonu finallerine takım olarak dördüncü kez katılan Granollers / Zeballos çifti, rakiplerini 2-6, 6-3, 10-7 ile yendi. Maça yavaş başlayan ikili, ikinci servis kazanma oranlarını geliştirerek setlerde durumu eşitledi ve maç tie-break’inde etkili file önü oyunlarıyla galibiyet elde etti. Geçtiğimiz haftanın Rolex Paris Masters galipleri Gonzalez ve Roger-Vasselin çifti ise ATP Finalleri’nde ilk kez mücadele ediyorlar.

(Marcel Granollers ve Horacio Zeballos / Fotoğraf: @atptour X)

Prestijli turnuvanın gece seansında ise teklerde bir numaralı seribaşı Sırp Novak Djokovic ile sekiz numaralı seribaşı Holger Rune karşı karşıya geldi. Önceki karşılaşmalarında oyunuyla Djokovic’in başını ağrıtan ve kendisini mağlup etmeyi başaran Danimarkalı genç tenisçinin nasıl bir oyun ortaya koyacağı merak konusuydu.

Maçın açılış oyununun henüz ilk dakikasında vurduğu backhand return winner ile kolay kolay alt edilemeyeceğinin sinyallerini veren Rune, setin ilerleyen dakikalarında üstünlüğünü koruyamadı. Set tie-break’inde Djokovic, 7-4 ile setlerde durumu 1-0’a getirdi.

Maçın ikinci setinde birbirlerine üstünlük kuramayan ikili, bir tie-break daha oynadı. Djokovic, sezon boyu tie-break galibiyetleri kaynaklı, kendisine takılan “Tie-breakovic” lâkabının hakkını veremedi ve alışılmadık birkaç basit hatasıyla birlikte Holger Rune setlerde durumu eşitledi. Üçüncü sette kritik bir noktada rakibinin servisini kırmayı başaran Djokovic, maçın son setini 6-3 kazandı.

Bu galibiyetle birlikte 36 yaşındaki Sırp oyuncu, yılı dünya 1 numarası olarak kapamayı garantiledi. Sekizinci kez bunu başaran Novak Djokovic, bu alanda da rekor kırarak bir kez daha tarihe geçti.

(Dünya 1 Numarası Novak Djokovic / @atptour X)