Gece Acıkmaları

Sağlıklı vücudun baş düşmanı

Kısıtlı beslenme ve kilo verme hedefleri olanlar geceleri kendilerini dolaplarda yiyecek bir şeyler ararken bulabilirler. Gün içinde veya akşam yeterli besin alınmazsa geç vakitte acıkmalar ya da uyku bölünmesiyle yeme ihtiyacı görülebilir.


Gece yahut uyku sırasında kan şekerindeki düşüşlere bağlı olarak gece acıkması ortaya çıkar. Şekerin düşmesi ile açlık hormonu olan ghrelin salınımı tetiklenir.
Psikolojik olmasının yanı sıra yeme düzenine bağlı olarak da farklı sebepleri olabilir. Gece acıkmaları çok yaygındır ve uyku kalitesini de olumsuz etkilemektedir.

Gece acıkmalarının sebeplerinden biri kan şekeri düşüklüğüdür. Yetersiz ve dengesiz beslenmelerde ortaya çıkar.
Düzensiz yeme alışkanlıkları ise açlık hormonunun salgılanmasına sebep olur. Öğün atlamak, fast-food yemek, öğünü atıştırma ile geçiştirmek doğru bir tercih değildir.
Sağlıksız beslenme ve yapılan şok diyetler ile de yetersiz beslenildiğinden gece acıkmaları meydana gelir.
Gece açlığı psikolojik sebeplerle de ortaya çıkabilir. Bu psikolojik sebeplerin başında ise günümüzün en büyük ortak problemlerinden biri olan stres gelir. Strese bağlı olarak salgılanan kortizol hormonu sonucunda iştah açılır ve gereğinden fazla kalori alınmasına sebep olur.

Bütün bunların önüne geçebilmek için dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Diyetisyen eşliğinde uygun olan düzen oluşturulabilir.
Öğün atlamamak ve kaliteli beslenmek de açlık üzerinde olumlu etki gösterecektir.
Öğünlerin saatlerinin belirlenmesi de oldukça etkili bir yöntemdir ve gece acıkıldığı taktirde kefir, ceviz, yoğurt gibi destekleyici yiyeceklerden yardım alınabilir.

Bütün bunların yanında bir uzmana başvurmak en sağlıklısıdır.