Geçmişi geçmişte bırakmak

Dünle beraber gitti cancağızım, Şimdi yeni şeyler söylemek lazım, Ne kadar söz varsa düne ait, Şimdi yeni şeyler söylemek lazım!

Geçmiş, bugünümüzü ve geleceğimizi şekillendirir. Ancak içinde bulunduğumuz an, geriye kalan ömrümüzün gidişatını belirleyen yegane zaman dilimidir. Onu geçmişe ah vah ederek harcarsak elimizde kalanı da yitirmiş oluruz. Akıllıca olan geçmişteki hatalarımızdan öğrenerek yeni bir 'biz' olabilmektir. Böylece yaşanan hiçbir anı israf etmemiş oluruz.

Herkes iyi kötü unutması zor bir şeyler yaşar. Pişmanlık duygusu sadece düzeltebileceğimiz hatalar için olmalı. Fazlası gereksizdir.

İnsanların çoğunu yüzü asık ve gelecekten umutsuz görmemin bir sebebi de bu galiba. Sürekli olmuş bitmişe kafa yoruyorlar. Hüzün, kalbi Allah'a yakın tutar derler. Bu yönden hüzün iyi olsa da fazlası zarardır. Mutlaka destek almalı ve bundan sonrası için plan yapmalılar. Aslında ne kadar da değersiz kişiler için ağlıyor, neşemizi bozuyoruz. O kişiler hayatlarına elini kolunu sallayarak devam ederken neden mağduru oynayalım? Üzgün kişiler onlarla konuştuktan sonra terapi görmüş gibi oluyorlar. Kendim iyileşmiş gibi seviniyorum. Psikolog değilim ama insan hakkında baya bir bilgiye sahip oldum.

Birini asık yüzlü görürseniz mutlaka müdahale edin. "İyi misin?" demeliyiz en azından, belki hayattan çok az umudu kalmış birini kurtarmış olursunuz. Farkında olmadan kendi yaralarınızı da iyileştirirsiniz. İç dünyanıza kendinizi hapsederseniz herkes hatta her şey size kötü görünür. En sevdikleriniz bile.



Pskiyatri ilaçları belli bir miktarda iyileşme sağlasa da çözüm değildir. Bakış açısını doğru belirlemek asıl çözümdür. "Bu niye benim başıma geldi? Yaptıklarımın cezasını mı çekiyorum? Neden her aksilik beni buluyor?" şeklinde düşünceleri olan birine antidepresanlar faydasızdır. Sorularını olumlu yönde değiştirse belki ilaca bile gereksinim duymaz. "Olanları nasıl kabullenebilirim? Bu yanlızca benim mi başıma gelebilirdi? Bu andan sonra ne yapmalıyım?" gibi yapıcı sorular kişiyi daha iyiye motive eder, dahası iyileştirir. Dünyada başımıza her şey gelebilir ancak yaşandıktan sonra onun ne anlama geldiğini bakış açımız belirler. Tecrübe de olabilir ceza da. Olumlu bakalım, olumlu düşünelim, olumlu görelim.