Geçmişten Günümüze Mimarlık
Eski mimarı yapılar ile günümüzdeki yapıların farkları.
Mimarlığın temeli Cilalı Taş Devri'ne dayanır. O çağlarda insanlar yerleşik yaşama geçebilmek için mimarlığa adımlar atmaya başlarlar. Türkiye Şanlıurfa bölgesinde bulunan Göbeklitepe bu yapıların arasında bilinen en eskisidir. Cilalı Taş Devri'nde bulunan yapıların ortak bazı özellikleri de bulunmaktadır fakat günümüzdeki modern yapılarda bu özelliklerden neredeyse hiçbiri görülmemektedir. Şimdi geçmiş dönemlerde öne çıkan mimari yapılar ile günümüzdeki modern tasarımların karşılaştırılmasına bir göz atalım.
Notre Dame Katedrali; (1345)
Gotik Mimarinin en güzel örneklerinden birisi olan Notre Dame Katedrali 1345 senesinde Fransa'da inşa edildi. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilen bu katedral Seine Nehri kıyılarında bulunur. Katedralin batı cephesi bilinen en ünlü kısmıdır. Bu cephe de yaklaşık 10 m boyunda bir gül penceresi yer alır ve pencerenin hemen önünde kucağında bebek İsa ile Meryem Ana yer alır. Ne yazık ki katedralin çatısı 2019 senesinde çıkan bir yangın ile tamamen çöktü. Yaklaşık 8,5 saat süren kurtarmalar sonucu yalnızca ana bina ve kuzey çan kulesi kurtarılabildi.
Nord LB Binası; (2002)
Almanya'da yer alan Nord LB Binası modern yapıların en bilinen örneklerindendir. Bu bina farklı yüksekliklere sahip birimleri ile adeta şehirle uyum içerisindedir. Yaklaşık 40.000m2 olan bu yapı içerisinde 1500 personel için ofis barındırır. Tamamen camla kaplı bina sıradışı tasarımı ile 'Dünyanın En İlginç Binaları' arasında yer alır. Üstelik doğal hava kaynakları ve karbondioksit emilimi yapabildiği için çevre dostu bir yapıdır.
Kaynakça;
-https://archi101.com/yapilar/nord-lb-binasi/
-https://tr.wikipedia.org/wiki/Notre_Dame_Katedrali