Gelin ev arkadaşınızı birlikte seçelim!

Eve mi çıkmaya karar verdiniz? Hadi nasıl olduğunu size anlatayım.

Merhaba bugün sizlere 8 yıllık üniversite hayatım boyunca birçok ev değiştirmiş, farklı insanlarla ev paylaşmış bir insan olarak “Ev arkadaşı nasıl olmalıdır? Evde nasıl bir düzen olmalıdır?” gibi sorulara cevap veren bir yazı hazırladım. Malum üniversite sınavı geçti. Yurtlar ateş pahası, kiraların da yükselmesiyle ev paylaşımı artık daha da yaygınlaştı. Tabi insanın kendi evi gibisi de yok. O zaman başlayalım.

Ev arkadaşı nasıl seçilir?

Öncelikle ev arkadaşı seçimi, yeni eve çıkan üniversiteli bir birey için en önemli konudur. Seçtiğiniz kişi evi ev de yapabilir, zindana da çevirebilir. Gelin biraz detaylandıralım;

Bana kalırsa yakın arkadaş olduğunuz biriyle eve çıkmak verebileceğiniz en yanlış karardır. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Hemen açıklayayım. Ev arkadaşlığı dediğimiz şeyle arkadaşlık dediğimiz şey aslında birbirinden çok farklıdır. Yakın arkadaştan ev arkadaşı olmaz. Nazı geçer, kavgalar ara bozar bir bakmışsınız arkadaşlığınız elden gidiyor. Siz yine çıkın ama ayrı evlere çıkın, iki farklı eviniz olsun yine kalırsınız birbirinizde.

Hiç tanımadığınız, merhabanızın bile olmadığı biri de olmaz. Paylaşmak, hele ki üniversite hayatında, eve gelip gününün nasıl geçtiğini biriyle paylaşabilmek harika bir duygudur. İki yabancıyla o iş kolay kolay olmaz. Belki zaman içinde arkadaş olabilirsiniz tabi o zamana kadar bir şeyler çoktan batıp da sizi iyice uzaklaştırmamışsa.

En iyi ev arkadaşı hani şöyle hazırlıktan, topluluktan, bölümden oradan buradan tanıdığınız, aşırı samimi olmadığınız ama ara sıra ayaküstü muhabbet ettiğiniz az da olsa nasıl bir insan olduğunu tahmin edebildiğiniz insandır. İşte o tam bir ideal ev arkadaşıdır. Samimi olmamanız sebebiyle başta her şeyi açıkça konuşursunuz. Herkes rahatsız olabileceği şeyleri rahatça belirtir. Kurallar sınırlar belirlenir. Uymayan olursa düzgün bir üslupla uyarılır. Zaten baştan her şeyi konuştuğunuz için, karşı taraf hatasını kabul edip düzeltmek zorunda kalır. Tabi durum böyle olunca düzen bozulmaz, huzur kaçmaz. Hatta böyle bir ev arkadaşı zamanla tüm yakın arkadaşlarınızı sollar geçer. Ömürlük arkadaşınız oluverir. Ev arkadaşlığından yakın arkadaşlığa evrilen arkadaşlıklar en sağlıklı arkadaşlıklardır. Ev arkadaşını seçtik, peki ev düzeni nasıl olmalıdır?

Kurallar-Sınırlar

Temizlik

Ev arkadaşlığında en önemli konulardan biri temizliktir. Bunun en kolay yolu ortak alanları haftalık olarak böldüğünüz bir tablo oluşturmaktır. Üç odalık bir evde üç kişi kalıyorsanız tabloyu salon, mutfak, banyo olarak bölmek en doğrusu olacaktır. Temizlik günlerini pazar ve pazartesi olarak belirlemek cuma veya cumartesi partilenen bir evin pisliğinin tamamen temizlenmesi demektir. Diğer yandan hafta sonunu şehir dışında geçirdiyseniz pazartesi günü temizlik için gecikmemiş olursunuz. Herkes kendi alanından sorumlu olduğundan kimse kimseyi sıkıştırmadan istediği zaman temizlik yapma özgürlüğüne sahip olacaktır. Temizliğini tamamlayan ortak alanda, mesela antrede asılı olan tabloya tik attığında diğerlerine hem haber vermiş hem de temizlik yapması konusundaki sorumluluğunu hatırlatmış olacaktır. İnanın bana denenmiş onaylanmış en ideal temizlik yöntemi budur.

Yemek

Hepinizin yemek düzeni aynı olmayabilir ya da aynı saatte yemek yemiyor olabilirsiniz. Vegan, vejeteryan olma ihtimaliniz de olası. Bu durumda en kolayı buzdolabını üçe bölmektir. Tabi ki ortak alınan gıdalarda olacaktır. Mesela yağ, un, şeker, bulgur, pirinç gibi raf ömrü uzun ve herkes tarafından kullanılan ortak malzemeler için de uygulama kullanmanızı öneririm. Onu da hemen alttaki başlıkta anlatıyor olacağım.

Ortak harcamalar

Evde deterjan, tuvalet kâğıdı, damacana, su ve bazı mutfak harcamaları ortak yapılmalıdır. Bu herkes için daha ekonomik bir yöntemdir. Üstelik eve gelen misafirlerin de kullandığı ürünler olduğundan ortak ödenmesi kimseye rahatsızlık vermeyecektir. Ortak harcamalar için de belli uygulamalar kullanılabilir. Bu uygulamalar harcamalarınızı kaydedebildiğiniz ve birbirinize ödeme yapabildiğiniz kapalı bir grup oluşturup sizin yerinize hesaplama yapmaktadır. Son olarak kira, aidat ve fatura ödemelerini de sorumluluk olarak paylaşmanız gerekmektedir. Biriniz kirayı, biriniz aidatı, biriniz de faturaları ödemelisiniz ki herkes evle ilgili bir sorumluluğa sahip olsun.

Elbette ki anlatılacak bir sürü detay var ama genel hatlarıyla size en ekonomik ve en huzurlu ev arkadaşlığı modelini tecrübelerimden yola çıkarak paylaşmaya çalıştım. Yazımın en başında paylaşmış olduğum fotoğraf ev arkadaşlarımla her yılbaşı çekildiğimiz geleneksel No:48 fotoğrafı :) Sıcacık, huzur dolu ve bir o kadar da eğlenceli bir evi beraber inşa ettik. Bizler birbirimizi bulduğumuz için çok şanslıyız. Umarım bu yazıyı okuyan herkesin de yolu harika insanlarla kesişir. No:48 mutluluklar diler efendim :)