Karbon Ayak İzi

Karbonsuz bir dünya bu çağda imkansız olsa da en azından bu durumun etkilerini en aza indirmek bizim elimizde!


Karbon ayak izi kavramını daha önce duydunuz mu? Harcadığımız her enerji, kullandığımız her ürün doğaya karşı sandığımızdan daha yıkıcı etkilere sahip. Tüm bunların toplamı ne yazık ki bize kirli, yaşanması gittikçe zorlaşan tükenmiş bir dünya bırakıyor.

Peki nedir bu karbon ayak izi? İnsan faaliyetlerinin doğaya bıraktığı zararın birim karbondioksit olarak ölçümüdür diyebiliriz. Bu ölçümün, birincil ve ikincil olmak üzere iki şekilde oluşumu söz konusu. Birincil karbon ayak izi, fosil yakıtlardan kaynaklı oluşan CO2 emisyonları iken ikincil karbon ayak izi ise kullandığımız ürünlerin üretimi ve bozulmasından kaynaklı CO2 emisyonlarının ölçümüdür.

Terimsel açıklamaların ardından daha açıklayıcı ifade edersek, kullandığımız elektrik ve doğal gaz, ulaşım tercihimiz, et tüketimi ve daha pek çok örnek dünyaya salınan karbon miktarı üzerinde sandığımızdan çok daha fazla etkili. Örneğin alışveriş yaparken o kıyafetlerin üretilmesi için ne kadar çok enerji ve su tüketildiğini bilseydik yine de bu kadar tüketim çılgınlığına devam eder miydik? Özellikle polyester kumaşın üretiminde hammadde olarak fosil kaynakların kullanıldığını ve oldukça fazla miktarda su harcandığını biliyor muydunuz? Peki ya bu kargoların bize gelirken ve paketlerinde kullanılan plastiğin verdiği zarar? Ya da şu an gündemi kasıp kavuran bitcoin piyasasının verdiği zararı biliyor musunuz? Maalesef bir bitcoininin yarattığı karbon ayak izi 191 ton gibi büyük bir sayıya tekabül ediyor.

Peki, çözüm ne? Elbette, karbonsuz bir dünya bu çağda imkansız ama en azından bu durumun etkilerini en aza indirmek bizim elimizde. Kişisel olarak attığımız her adım aslında döngüde çok büyük katkıya sahip. En basitinden kullandığımız elektrik, su miktarını azaltsak bile ne büyük etkiler yaratabiliriz. Yukarıda seyahat tercihimizden bahsetmiştim.

https://karbonsuzucus.com/ adresi bize bu konuda yardımcı olabilir. Doğaya bırakacağımız atıkları en aza indirgemek de oldukça etkili olacaktır. Bunun için kişisel kullanımlarımızda bazı değişiklikler yapabiliriz. Et tüketimine göstereceğimiz hassasiyet, plastik su şişesi yerine kendimize dayanıklı bir termos edinmek, bambu diş fırçası, plastik yerine balmumu keseler, bez torbalar, katı şampuan gibi ürünleri hayatımızın bir parçası yapmak küçük ama etkisi büyük adımlara örnek olabilir.