Gençler İçin Dünyayı Gezmek!
Hadi koskoca dünyayı ufacık bir meblağ ile dönelim! Kendi 80 günde devri alemine başlamak okumaya başla!
Bütün genç ve züğürtler toplansın ele başınız sırlarını paylaşacak! ''Bu kız bu parayla nasıl bu kadar geziyor?'' sorusunda ''bu kız'' benim. Tamı tamına 4 yıldır, bitmez tükenmez bir hevesle her boş olduğum anda biriktiğim parayla yurt dışında koşarım.
O kadar gezdim, gezerken dünyanın her yerinde aşırı yakın arkadaşlarım olmaya başladı. Fakat gezmenin bana en güzel hediyesi 2 yıl kadar önce nişanlımla tanışmam oldu.
Sadece ben değil, bence hepimiz farklı kültürler görmeli farklı insanlar tanımalı ve farklı yemekler yemeliyiz. Bunları yapabilmek eğer paran varsa çok daha kolay ama benim gibi fakir bir öğrenciysen bu yazı tam sana göre. Not almayı unutma!
Öğrencilere Yönelik Olan Programlar
Sadece lise veya üniversite öğrencilerine yönelik değişim veya gönüllülüğe dayalı uluslararası birçok program mevcut, ama sana bugün en makul ve güvenli olanlardan bahsedeceğim.
Ufak bir liste yapalım:
Erasmus+
Fulbright Programı
AIESEC
Avrupa Birliği Gençlik Programı
Herkesin Göz Bebeği Erasmus
Erasmus denince artık aklına ünlü düşünür gelmiyor, ünlü öğrenci değişim programı geliyor. Adı sanı biraz lekelenmiş de olsa Erasmus'un aslınca amacı clublarda uyuya kalmak değil. Birçoğu şaşıracak da olsa asıl amacı Avrupa'da bir kültürel kaynaşma ortamı oluşturabilmek. Bana sorarsan bilinçli de bilinçsiz de gidilse ister istemez kültürler karışıyor ama yine de sen sadece partileme.
En güzeli gittiğin ülkede eğitimine devam ederken burs alman ve dil eğitimi alma şansı elde etmen. Erasmus'a kesinlikle gidilmeli. Dil sınavı ve üniversitedeki ortalamanla başvurabilirsin, bazı bölümlerde ve üniversitelerde CV benzeri belgeler istenebilir.
Vize alma sürecinden korkma! Erasmus öğrencilerine ayrı randevular veriliyor. Birçok Konsolosluk yardımcı oluyor, maillerini bul ve harekete geç! Burslu gidebiliyorsan ne mutlu sana! Unutma ki gezmek istersen o paraya yetmeyecek. İş bulmak birçok Avrupa ülkesinde Türkiye'deki sistemden çok farklı mutlaka Facebook'a gir, hayatını kurtarabilir.
Trenlerden, kampanyalardan ve etkinliklerden mutlaka haberin olsun bazı sanatçılar turneyi Yunanistan'dan döndürüyor, biliyorsun. Belki en sevdiğin grubu dinlemek için son şansın olabilir.
Son olarak unutma ki kimse Türk insanı kadar cana yakın veya yardımsever değil yalnız hissedersen bil ki her giden aynısını yaşadı, yaşıyor ve yaşayacak.
Fulbright Programı
Fulbright! Prestij deyince akla onun adı geliyor resmen. Amerika Birleşik Devletlerinin en prestijli burs programlarından biridir. Temel gayesi Amerikan kültürünü tanıtmak, diplomatik ve kültürel ilişkileri geliştirmek üzerinedir. Fulbright programının 160'tan fazla ülke ile anlaşması var ve 4000'den fazla öğrenciye burs veriyor.
Yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası öğrenciler faydalanabilir. Türkiye'den başvurmak için TC vatandaşı olma şartı var. İngilizce minimum yeterlilik şartlarının sağlanması gerekir. IELTS, TOEFL gibi sınavlar tavsiye edilir. Yaş sınırları yoktur.
Koşulları
- Bütün tıbbın klinik alanlardan başvuru kabul edilir.
- İşletmenin finans, pazarlama, muhasebecilik gibi alt dallarından MBA kabul edilir ama Üniversite bittiğinde bir yıl çalışmış ve totelde en azından 2 yıl iş tecrübesi elde etmiş olmak kaydıyla.
- Akademik Başarı -Yüksek Lisans öğrencisine 3.00/4.00 -Doktora öğrencisine 3.50/4.00
- Bir Amerikan üniversitesinden kabul almış olmak gerekli değildir. Önce bursa sonra okula başvurabilirsin.
- En az 3 yıldır Amerika'da eğitim almamış veya bir programa katılmamış olmak.
- Liderlik yeteneğine sahip olmak ve bunu kanıtlayabilmek
Şeklinde koşulları vardır.
AIESEC
İşte aradığın program bu. Okulu aksatmayayım, çok vakit kaybım olmasın ama biraz dünya göreyim diyorsan Aiesec tam senlik! Aiesec neredeyse dünyanın her yerine gidebileceğin bir organizasyon. Gönüllü projeleri ile 6-8 hafta veya staj ile 2-6 ay olarak da gidebilirsin.
Staj programlarının bir çoğunda kalacağın yeri ve yemek masrafını karşılıyorlar. Bazı ülkeler o ülkenin yerel staj ücretini veriyor. Biraz düşük ücretler olabilir, ülkesine göre değişiyor.
Gönüllükte ise de birçok proje aynı şekilde günde brikaç kez yemek masrafını veya yemeğini karşılar. Çoğu ise kalacağın yeri ayarlıyor ve karşılıyor.
Aiesec'in en sevdiğim yanı birçok proje ve imkanı içinde barındırıyor olması. Tercih tamamen senin, hangi ülkeyi hangi projesi seçersen seç. Gönüllü projelerinin geneli sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden yola çıkıyor.
Hindistan'da çocuklar ders verebilir, Brazilya'da orman yağmurlarını kurtarma çalışmalarına katılabilirsin. Aiesec bunları yaparken en düşük masrafla ve en güvenli yolla yaptığından emin olmaya çalışıyor.
Aiesec'e katılmak için orta derece İngilizce, 18-30 yaş arasında olma şartları bulunmaktadır. Hali hazırda bir Üniversite öğrencisiysen veya mezunsan Aiesec ile sen de dünyayı gezebilirsin ve bana güven inanılmaz eğleneceksin!
En büyük avantajı ise 50'den fazla ülkeye gitme imkanını sağlaması. Korkmana asla gerek yok, zaten demirden korkan trene binmesin! Gezmek korkarak yapılmaz, heyecanlanmalısın. Uzak diyarlar çekmeli seni, beni iki yıl önce uzak diyarlar çağırdığından Hindistan'a gitmiştim.
Aiesec, adapte olma sürecinde bana oldukça güvende hissetirdi. Yerel halktan bir gönüllünün seni almaya gelmesi, seni iş yerine ve evine bırakması insanı rahatlatıyor.
Bir daha olsa bir daha Hindistan'a gider ve yaşadığım bütün rezillikleri, belki de tehlikeli durumları tekrar yaşarım. Tam olarak bir gezgin olacağım diyorsan Aiesec seni bekliyor.
European Solidarity Corps
Namıdiğer Erasmus+ programları. Tam tanımı ile Avrupa Birliği ülkelerinden birindeki bir sivil toplum kuruluşunda, toplum yararına ve sosyal içerikli projelerde gönüllü çalışma programıdır.
Bence yine bir gezgin işi ama çok farklı amaçlarla da yapılan bir değişim programı türü. Aslında mantık benzer bir yerde yarı gönüllü çalışıyorsun, belirli bir cep harçlığı alıyorsun ve kalacak yerin, yemeğin belli.
Şu an birçok kişi bu programı Avrupa'ya yerleşmenin adımı olarak görse de aslında mantığı Erasmusla aynı Avrupa kültürlerini kaynaştırmak ve gençleri bilinçli bireyler haline getirmek.
Tek tek projelere bakabilir istediğin şartlara sahip olanları seçebilirsin ama dikkat hepsinin şartları ve koşulları farklı!
Bu programın en güzel yanı birçok zaman aralığından projenı bulunması 4-5 günden 1 yıla kadar projeler mevcut. Her yetkinlik için ayrı çalışmalar, kamplar, eğitimler ve seminerler var.
Bütün Avrupa kıtasını kapsıyor, Rusya'dan Fransa'ya kadar sırt çantanı kaıpıp gidebilirsin. Gittiğin her yerde güzel bir proje bulabilirsin. Bunların reklamlarını yapan bir sürü Instagram sayfası ve website mecvut, göz atmayı unutma!
Aiesec'teki gibi 18-30 yaş aralığında olma şartı bulunuyor ama bazı projeler şartlarını kendi belirtir. Çoğu İngilizce üzerine lakin bir miktarına Fransızca ve benzeri Avrupa dilleri istendiğini gördüm ama nadirdir.
Yine bir seçilme süreci, motivasyon mektubu falan derken yolların vize başvurusu ile kesişebilir. Çok büyük ihtimalle olumlu sonuç alırsın yine de senin için etrafına bir dua zinciri kurdur. Bu aralar Avrupa'nın halleri belli olmuyor.
Kısacası özellikle öneririm dediğim en düşük maliyete denk gelecek programlar bunlar. Fulbright dışında hepsini ben tecrübe ettiğim ama Fulbright gibi bir programı da duyduğumdan araştırdığımdan eklemem gerekiyordu.
Umarım gelecek yılda seni de uzak diyarlar çeker ve sen de dünyayı gezmete ufaktan başlarsın! Belki dünyanın ücra bir köşesinde karşılaşırız belli mi olur?
İyi okumalar, diğer yazılarıma bakmak için bir tık yeter!
Görüşmek üzere sevgili gezgin!