Gıda Güvenliği Nedir?

Yeterli miktarda güvenli ve besleyici gıdaya erişim, yaşamı sürdürmenin ve sağlığı geliştirmenin anahtarıdır.

Zararlı bakteri, virüs, parazit veya kimyasal madde içeren güvenli olmayan gıdalar ishalden kansere kadar 200'den fazla hastalığa neden olur. En çok bebekleri, küçük çocukları, yaşlıları ve hastaları etkiler.

Gıda Güvenliği Tanımı

Gıda Güvenliği, gıdaların gıda kaynaklı hastalıklardan hastalanma riskini en iyi şekilde azaltacak şekilde gıdaların işlenmesi, hazırlanması ve saklanması anlamına gelir.

Gıda güvenliğini sağlamada temel yaklaşım; ham maddeden başlayarak, tüketiciye ulaşana kadar besin zincirindeki her bir aşamanın dikkatle incelenmesini ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenleri önleyecek şekilde, besinlerin işlenmesi, hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulmasını içeren üretim-tüketim zincirindeki tedbirlerin tümünü kapsamaktadır.

Yeterli miktarda güvenli ve besleyici gıdaya erişim, yaşamı sürdürmenin ve sağlığı geliştirmenin anahtarıdır. 

Güvenli olmayan gıdalar, birçok hastalığın nedenidir. Büyüme ve gelişmede bozulma, mikro besin eksiklikleri, bulaşıcı olmayan veya bulaşıcı hastalıklar ve akıl hastalığı gibi diğer kötü sağlık koşullarına katkıda bulunur. 

Tahminen 600 milyon kişi – neredeyse dünyadaki her 10 kişiden 1'i – güvenli olmayan gıdaları yedikten sonra hastalanmakta ve her yıl 420.000 kişi ölmekte, bu da 33 milyon sağlıklı yaşam yılı kaybına neden olmaktadır.

Gıda Güvenliğinin 5 Faydası

  1. Gıda kaynaklı hastalıkları uzak tutar.
  2. Yaşamı sürdürür ve sağlıklı beslenmeyi sağlar.
  3. Yiyecekleri güvenli bir şekilde üretmeye ve hazırlamaya yardımcı olur.
  4. Ticareti ve yeni pazarlara erişimi kolaylaştırır.
  5. Gıda kaybını ve israfını azaltır.

Dünya Gıda Güvenliği Günü - 7 Haziran

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu önemli konuya dikkat çekmek için 2018 yılında Dünya Gıda Güvenliği Günü'nü ilan etmiştir. 

Dünya Gıda Güvenliği Günü, gıda kaynaklı riskleri önlemek, tespit etmek, yönetmek, insan sağlığını iyileştirmek için dikkat çekmek ve harekete geçmek amacıyla her yıl 7 Haziran'da kutlanmaktadır.

2022 yılının “Daha güvenli gıda, daha iyi sağlık” teması; güvenli, besleyici gıdanın insan sağlığını ve esenliğini sağlamada oynadığı rolü vurgular ve gıdayı daha güvenli hale getirmek için bir dizi özel eylem çağrısında bulunur.

Hepimizin gıda güvenliğini sağlamada oynayacağı bir rol var; Gıdayı yetiştiriyor, işliyor, naklediyor, depoluyor, satıyor, satın alıyor, hazırlıyor veya servis ediyoruz, gıda güvenliği hepimizin elinde. Ve birlikte çalışırsak, hepimiz daha iyi sağlık için daha güvenli gıdaya ulaşmaya yardımcı olabiliriz.

KAYNAKLAR