Romantik İlişkilerde Terk Edilme Psikolojisi ve Getirileri
"Bir şiir asla bitmez, sadece terk edilir."
İnsanların yaşamları boyunca odak noktalarından birisi de başkalarıyla kurdukları ilişkilerdir. Bu ilişkiler bireylerin gündelik hayatlarından iş hayatlarına kadar birçok parametreyi de oldukça fazla etkilemektedir. Ayrıca, yapılan çalışmalarda bireylerin temel ihtiyaçlarından en önemlilerinin arasında sevgi ve aidiyet duygusunun olduğu da gözlemlenilmiştir. Bireyler arasında yer alan romantik ikili ilişkiler zamanla olgunlaşarak oluşur ve belli bir noktadan sonra tükenme evresine doğru gidebilirler. Bunun en büyük nedeni iletişim eksikliği ve bireylerin aralarında yaşanan anlaşmazlıklara tahammül seviyelerinin azalıyor oluşudur. Bu olağan bir durumdur ve bireyler zamanla davranışsal açıdan değişkenlik gösterebilirler. Modern ilişkilerde bu sürecin ayrıca maliyet ve fayda yoluyla yürüdüğüne dair izlenimlere de rastlanıldığı görülmüştür. Bunun getirisi olarak çiftler ilişkilere yatırdıkları maliyeler kadar önem verebilmektedirler. Bu maliyet kimi zaman maddi durumlar olurken bazı açılardan ise ilişkinin uzunluğu, geçirilen zaman gibi kıstasları da içine alabilmektedir. Ayrılık ve terk edilme bireylerde psikososyal refah üzerinde ciddi olumsuz sonuçlara da gebe olmaktadır.
İlişkilerin Bitişine Giden Yol ve Bireylere Yansıyan Sonuçları
Romantik ilişkilerin bitişinde birçok neden sayılabilir. Bunlar arasında büyük bir çoğunluğun bildiği ve yaşadığı sorunlar olan uyumsuzluk, uzun mesafe ilişkisi ve ailelerin uymaması, yeterli olmayan cinsel hayat, aldatma gibi nedenler yer alır. Ana unsurlardan biriside ilişkiyi sürdüren taraflardan birisinin sıkılması ve duygularının tamamıyla bitirmesidir. Bu kimi zaman uzun süreli ilişkilerde bile görülebilir. Geride kalan için oldukça zor bir durum olsa da bu hayatın olağan akışında yer aldığını unutmamak gerekir. Romantik ilişkilerde terk edilen kişilerin ayrılıktan sonra olumsuz duygular içine girdiği ve kafa karışıklığı ile birlikte geleceğe dair büyük bir korku hissine kapıldığı görülmektedir. Bireyler romantik ilişkilerinin bitişinden itibaren davranışsal değişikliklere, benlik sorunlarına ve hatta ileri düzeye ulaşırlarsa ruh sağlığı bozuklukları gibi büyük problemlere doğru gidebilmektedirler. Çünkü bireyler özellikle stresli ve hasta olduklarında korktukları durumlarda bağlı oldukları insanları aramaktadırlar. O insandan uzakta olan ve terk edilen birey bu eksikliği ile yukarıda sözü geçen durumları hayatının bazı evrelerinde yaşayabilmektedir. Eğer sizlerde çok fazla sorun yaşıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.
Neler Yapmalı?
Bu yanıtlar size oldukça klişe cevaplar gibi gelebilir fakat 130 kişinin katılımıyla yapılan araştırmada çoğunun bu soruya cevabı alışverişe çıkmak, müzik dinlemek, sporla uğraşmak ve sosyalleşmek gibi unsurları içerdiği görülmüştür. Bir diğer ana unsur ise kişinin kendisinin gelişimine odaklanması ve iyileşmesi için zaman tanımasını konusunu ele alıyor. Araştırma içerisinde yer alan bazı katılımcılar ise eski partnerlerinden daha iyi bir partner bularak bu acıyı hafifletmeyi denedikleri konusunda fikir belirtmişlerdir.
Yukarıda görülebileceği gibi ayrılık sonrası süreçte kendinize yönelmeniz ve yüzleşmeniz oldukça faydalı bir unsur olacaktır. İlişki sonrası hızlı bir şekilde yeni bir partner aramanın ise her zaman olumlu sonuçlar doğurmadığını da hatırlatmak isterim.
Sonuç
Romantik ilişkiler istenmese bile zamanla bitebilir, bu tek taraflı bir ayrılıkta olabilir. Bunun sonucunda birey, kaybettiği insanı uzun zamanlar boyunca özleyebilir ve arkalarından adeta bir yas tutabilirler bu oldukça normal bir durumdur. Duygularınızı dışarıya yansıtmaktan lütfen çekinmeyin. Tüm bu olumsuz durumlara ve terk edilme gerçeğine rağmen, romantik ilişkilerin hayatın büyüleyici ve güzel yanlarından birisi olduğunu kabul etmek önemlidir. Bu aşk unsuru sanat, edebiyat ve müzik gibi birçok alana da ilham verici olmuştur. Kimi ilişkiler hayatın onlara sunduğu tüm zorlukların üstesinden gelebilirken kimi ilişkiler ise bunu başaramazlar ve sonlanırlar. Eğer sizde geride kalanlardansanız ve bir zamanlar bağlı olduğunuz kişiye karşı büyük bir özlem duyuyorsanız en azından hislerinizin gerçek olduğunu ve o kişiye karşı gerçekçi hisler beslediğinizi düşünerek kendinizi bir nebze olsun rahatlatabilirsiniz. Unutmayın ki zaman her şeyin üstesinden gelebilen bir unsurdur. Arkadaşlarınızla sorunlarınızı konuşmaktan çekinmeyin ve hayatınızın akışında kendinize değer verin.
Kaynakça
Chandra, A. & Parija, P.P. (2021) The Love - Breakup study: Defining love and exploring reasons for the breakup of romantic relationships
Finkel, E.J. & Simpson, A.J. and Eastwick, W.P. (2017) The Psychology of Close Relationships: Fourteen Core Principles
Hepper, E. (2012) Attachment and romantic relationships: The roles of working models of self and other
Mackinnon, S.P & Sherry, S.B & Antony, M.M. & Stewart, H.S. and Sherry, L.D (2012) Caught in a Bad Romance: Perfectionism, Conflict, and Depression in Romantic Relationship
Ursu, A. & Turliuc, N.M. (2018) An overview of research on romantic relationships. The case of negative emotions