Gizemli tablo: Arnolfini'nin Evlenmesi-Jan van Eyck

İçerisindeki detaylarla gizemini koruyan tablo: Arnolfini'nin Evlenmesi


Belçika doğumlu sanatçının resmettiği ‘Arnolfini’nin evlenmesi’ adlı eser, sanat tarihinde büyük ilgi görmüştür. Fakat bu tablo, dışarıdan bakıldığında sadece bir düğün portresinden ibaret olsa da, içerisinde bir çok detay gizli ve bu detaylar ile birlikte hikaye bambaşka bir boyuta taşınıyor.



1434 Yılında yağlı boya ile yapılan bu esere baktığımızda evlenenler yüksek ihtimalle tablonun tam adında olduğu gibi Giovanni Arnolfini ve Karısı Giovanna Cenami olduğu düşünülmektedir. Tabloda ki en önemli tartışmalardan biride içinde barındırdığı dini göndermelerdir. Araştırmacılar tabloda bir çok sembol bulmuş ve her birine farklı anlamlar yüklemişlerdir. Bunlardan en popüler ve tartışmalı olanlar şunlardır:


1-Ayna

Çiftin tam ortasında bulunan aynanın etrafında 10 adet farklı resim bulunan yuvarlaklar yerleştirilmiştir. Bu birbirinden farklı olan 10 sahne on ayrı önemli duayı, hemen yanında bir asılı duran tesbihin ise yakarışı temsil ettiğine inanılıyor.

 

Ayna


2- Takunyalar

Portrede iki çift terlik görülmektedir. Bunlardan biri arnolfini'nin hemen önünde duran ve içe dönük olan tahta takunyalar, diğerleri de giovanna'nın arkasındaki divanın önünde duran saten terliklerdir. Bu görüşler eski ahit’e dayanıyor. 

Musa'nın ikinci kitabı olan ve büyük göç'ü anlatan bölüme gönderme olduğu üzerinde durulmaktadır. ‘ayaklarından ayakkabılarını çıkar, bundan sonra yolculuk bitti. üzerinde durduğun şu yer artık senin evindir. kutsal topraklar burası,’ her iki çift terlik de "durmayı", "varmışlığı" simgeleyecek şekilde uçları içe dönük şekildedir. yani artık yolculuk bitmiştir, kutsal ev burasıdır ve bundan sonra yaşam burada devam edecektir.

Takunyalar


3-Avize

Portrenin en üst noktasında haç işlemeli avizede yalnızca bir adet mumun yanmakta olduğunu görüyoruz. Araştırmacılara göre bu mu Tanrı’nın her şeyi gören gözün simgesi olduğunu, bir başka yorum ise bu mumun tanrını ışığı, yaratıcının tek olduğunu simgelediği görüşü üzerindedir.

Avize

Son olarak, resimde aynanın üzerinde duvarda bulunan yazı ise şöyledir: ‘Johannes de eyck fuit hic 1434’ (Jan Van Eyck buradaydı 1434) Bazı sanat tarihi araştırmacıları bunun sadece bir imzadan ibaret olduğunu söylesede, kimileri ise sahnenin gerçekleştiği anda ressamın orada olduğu ve olaylara tanık olduğuna inanırlar.  Bu, birden fazla detaya ve bir çok sembole sahip olan eser, günümüzde Londra’da National galeri adlı sanat müzesinde sergilenmektedir.