Gölge Arketipi ve Popüler Kültürden Üç Örnek

Gölge bütün şehri yıkan bir doğal afet, sadece bir ayna yansıması veya başlı başına farklı bir karkter olarak görülebilir.

Carl Jung tarafından ortaya atılan Gölge Arketipi genel olarak baş kahramanın bilinçaltının, veya bazı durumlarda bilinçdışının, bir kısmını oluşturani insanın bastırılmış duyguları, fikirleri, zayıflıkları veya iyi veya kötü olduğuna bakılmaksızın yaşadığı toplum tarafından aykırı kabul edilen özellikleirnin barındığı tarafıdır. Fakat zaman zaman kahramanın gölgesi sanılanın aksine pozitif özellikler de barındırabilir. örneğin kendisi iyi bir karakter olan ama kişilik olarak güçsüz ve toplumdan dışlanmış bir karakterin gölgesi bazı durumlarda bulunduğu topluma nefret ile ortaya çıkmak yerine güçlü ve toplumda kabul gören ve sevilen bir karakter olarak da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda gölge karakterler çeşitli farklı yollarda da tüketicinin karşısına çıkmaktadır. Bir Gölge Arketipi eserde basitçe baş kahramanın tam tersi olarak görülmektedir, bu durumda gölge bütün şehri yıkan bir doğal afet, sadece bir ayna yansıması veya başlı başına farklı bir karkter olarak görülebilir.


Gölge Arketipine popüler kültürden üç örnek:


Darth Vader, popüler kültürde bu arketipin en kolay anlaşılabileceği karakter olarak kabul edilebilir. Çünkü hikayeye göre Vader aslında Anakin Skywalker'ın güç hırsı uğruna karanlık tarafta bir nevi yeniden doğmuş halidir. Anakin'in yıllarca içinde bastırdığı güç ve otorite hırsı Vader olarak yeniden doğduğu zamanda artık bir gölge olmaktan çıkar ve yeni kimliğini oluşturur.


Gollum ise Orta Dünya'dan bir Gölge arketipi olarak kabul edilebilir. Tıpkı Darth Vader gibi Gollum karakteri de aslında Smeagol isimli karakterin yüzüğün sahibi olma hırsı adına gölgesi tarafından ele geçirilmiş hali olarak kabul edilebilir. Yüzük, aslında toplum tarafından düzgün olarak kabul edilen bir kişiliğin içindeki hırs ve vahşeti ortaya çıkarmıştır.


Buzz Lightyear ise Oyuncak Hikayesi serisinden pozitif bir gölge örneği olarak kabul edilebilir. Buzz dış görünüş, yenilik ve güç olarak aslında oyuncaklar arasında en sevilen Woody karakterinin bile kendi içinde gördüğü eksikliklerinin bu örnekte başka bir karakterde beden bulmuş hali olarak kabul edilebilir.