Google Ads Nedir?

Google'da reklam nasıl verilir? Google'da reklamlar nasıl gösteriliyor? Bu soruların cevabı yazımda sizleri bekliyor.

Ürünlerinizi sattığınız veya hizmetlerinizin tanıtıldığı bir web sitesine sahipseniz daha fazla insana ulaşmak, daha fazla satış yapmak ve daha fazla gelir elde etmek isyorsanız bu hedeflere ulaşabilmenin en iyi yollarından biri Google'da reklam vermektir. Peki Google'da reklam nasıl verilir? Hadi birlikte inceleyelim.

Web sitesine sahip olan firmalar, sitelerine ziyaretçi çekmekte zorlanabilirler. Bu durum onlar için büyük bir problem haline gelebilir. Bu sorunu çözebilmenin en iyi yollarından biri (en önemlisi) Google'da reklam vermektir. Google'da reklam verebilmek için yine Google'ın geliştirdiği uygulamalarından olan Google Adwords veya kısaca Google Ads kullanılır.

Google Ads Nedir ?

İlk adı Google Adwords olan, ardından 2019 yılında adını Google Ads olarak değiştiren, insanlara ve işletmelere reklam hizmeti sunan bir uygulamadır.

Google Ads hesabı açan insanlar, işletmeler, internet sitelerini reklam vermek aracılığı ile ön plana çıkarmaya çalışırlar. Google'da reklam veren insanlar, işletmeler, web sitelerinin geniş kitleler tarafından ulaşılmasını Ads aracılığı ile sağlamış olurlar.

Anahtar kelime seçimi, reklam başlığı, reklam metni, varış sayfası gibi seçimlerin ardından tercih edilen bütçe dahilinde Google Ads reklamı verilebilir.

Google Ads Nasıl Çalışıyor ?

Google Ads; web sitesinde satışı yapılacak ürünün veya hizmetin, potansiyel müşteri adayları tarafından anahtar kelimeler aracılığıyla araması yapıldığında, Google arama sonuçları sayfasının en üstünde, en altında, yan bloklarda reklamınız gösterilir. Yazılım teknolojileri ile donatılan Google Ads, kullanıcıların arattığı kelimelere göre reklamları gösterir. Bu reklamlar, reklam veren tarafından belirlenen koşullara göre hedefe yönelik ayarlanır. Reklam veren tarafından düzenlenecek Ads ayarları; reklam türü, anahtar kelime tercihi, tıklama başına maliyet(günlük), hedef kitle segmantasyonu, reklam gösterim saatleri, coğrafi tercih, müşteri kriterleri(yaş, cinsiyet, ilgi alanı, vb.) yardımıyla Google Ads, web sitesini rakiplerin sitelerine göre ön planda tutmak için çalışır.

Google Ads Üzerinden Reklam Nasıl Verilir ?
  1. Önce Google Ads hesabı açmalısınız.
  2. Reklam kampanya türlerinden istediğiniz birini tercih edin.
  3. Birincil reklam hedefi belirlemelisiniz.
  4. İşletme adı ve web sitesinin adresini bellirlenen alana girin.
  5. Reklamın gösterileceği coğrafi alanı belirleyin.
  6. Ürününüz veya hizmetinize yönelik anahtar kelime tercihi yapın.
  7. Reklam başlığı ve reklam metni gireceğiniz alanları doldurun.
  8. Reklam bütçenizi belirleyin. İster Google tarafından belirlenen fiyatı kullanın, isterseniz en düşük fiyatı deneme amacıyla kendiniz yazın.
  9. Reklamınızın ön izlemesinden sonra reklamınız hazır.
Google Ads Kampanya Türleri Nelerdir ?

Ads; metin, banner ve video formatındaki reklamları; Google Görüntülü Reklam Ağı’nda yayımlamanızı sağlar.

Görüntülü reklam ağı; web siteleri, youtube, gmail, mobil cihaz ve uygulamaları kapsar.

Arama ağı kampanyası; SERP olarak adlandırılan arama motoru sonuç sayfasındaki liste halinde bulunan sayfadır. Sonuç sayfasında web sitesinin adını yazdığı bölümde link alanı içerisinde mavi renkli "reklam" yazısı yazar. Bu reklamlar arama ağı reklamlarıdır.

Video kampanyası; Youtube ve Google'da video halinde bulunan reklamlardır. Atlanabilir reklamlar, atlanamayan reklamlar, video keşif reklamları, tampon reklamlar, yayın dışı reklamlar, masthead reklamlar olarak altı reklam özelliğine arılır. Web sitenize uygun reklamı tercih edebilirsiniz.

Uygulama kampanyaları; telefon uygulamasına sahipseniz, uygulamanızın Youtube ve Google Play gibi mecralarda Google Görüntülü Reklam Ağı'nda uygulamanızı tanıtabilirsiniz.

Alışveriş kampanyası; e-ticaret sitelerinin ürünlerini Google 'da tanıtmasına olanak tanıyan, ürünlerin fotoğrafı, tanıtım yazıları, fiyat bilgisi gibi özelliklerini gösteren reklamlardır. Google görsellerde, Youtube ve Google videolarda, gmail hesaplarında gösterilir.

Bir sonraki yazımda Google Ads hakkında değinemediğim konuları yazacağım. İlginiz için teşekkür ederim.