Google Reklam Sıralamasını Nasıl Belirler?

Google reklamcılığında sıralamanın nasıl belirlendiği ve hangi kriterlere göre reklam sıralaması yapıldığı yazımda sizlerle.

Bir önceki yazımda Google Ads hakkında fazla detaylı olmayan daha yüzeysel bazda bir yazı paylaşmıştım. Bugün sizlere Google reklamlarınızın hangi şartlara tabii tutularak sıralandığından bahsedeceğim.

Reklam Sıralaması Nedir?

Sıralama; web sitesi sahiplerinin, Google'da yayınladıkları reklamların, rakip reklamlara göre açılış sayfasının hangi alanında yada sırasında gösterileceğini, reklamın gösterilip gösterilmeyeceğini belirlemek için kullanılan değerdir. Google tarafından sürekli denetime tutulan reklamlar, uygun olarak tespit edildiğinde reklam sıralaması tekrar yenilenerek hesaplanır. Reklam, açık artırmada rakip reklamlarla rekabet eder. Rekabette, kullanıcı aramasının bağlamına ve reklamın yayınlandığı zamanki reklam kalitesine bağlı olarak her defasında sıralama değişir.

  • Kısa bir mola : Yukarıdaki yazı da kalın harflerle belirtilen açılış sayfası belki sizde soru işareti oluşturabilir. Açılış sayfası; arama motorunda arama yaptığınız kelimenin sonucunda gelen web sitesi linkleri ile dolu olan sayfadır.
Reklam Sıralaması Nasıl Belirlenir ?

Reklam açık artırması, Google'ın reklam sıralamasında kullandığı önemli bir araçtır. Reklam açık artırması sayesinde Google, gösterilecek reklamları ve gösterilme konumunu belirler.

Google ads, açık artırmadaki tüm reklamların reklam sıralamasını hesaplar. Reklam sıralamasını; reklamın uygunluk oranı belirler. Ardından, ilgi eşikleri olarak adlandırılan metrikler ile en yüksek reklam sıralamasının en üstünde veya ikinci sıradaki reklamın ikinci bölümünde sıralandırır.

  • Kısa bir mola: Yukarıdaki yazıda kalın harflerle belirtilen ilgi eşikleri şunlardır;
  • Reklam kalitesi, reklam konumu, kullanıcı cihaz türü ve sinyalleri, aramanın konusu ve niteliği, ilgili açık artırma metriklerinden oluşur. Açık artırma ise sanat eserlerinin satıldığı müzayedelerden değildir. Google tarafından reklamın değerlendirme aşamaları anlamına gelmektedir.

Genel olarak reklam sıralaması 6 faktörden oluşur;

  1. Reklam İçin Ödemek İstediğiniz Teklif : Bu teklifinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
  2. Reklamın Ve Açılış Sayfasını Kalitesi : Reklamın, müşterilere ne kadar hitap ettiği, alaka düzeyinin durumu ölçümlenir. Aynı zaman da kalite puanına[1] dikkat edilir.
  3. Reklam Sıralaması Eşikleri : Kaliteli reklamların sunulması için uyulması gereken minimum metriklerdir.
  4. Açık Artırma Rekabet Gücü : Rakip reklamlar arasındaki, tıklama başına maliyet(TBM) ve kalite puanı esas alınarak Ads tarafından gerçekleştirilen değerlendirmedir. Bu değerlendirme ile reklamın sıralaması belirlenir.
  5. Kullanıcının Arama Bağlamı : Reklam sıralaması belirlenirken kullanıcının, arama motoruna yazdığı anahtar kelime, arama yaptığı saat, cihaz türü, bulunduğu yer, arama terimlerinin niteliği önemlidir.
  6. Reklam uzantıları ve diğer reklam biçimlerinizin beklenen etkisi: Reklam yayınlarken, reklamızla birlikte telefon numarası gibi bilgileri paylaşabilirsiniz. Bu bağlantıları Google ayrıca değerlendirerek reklam performansınıza katkıda bulunur.

[1] Kalite Puanını Kısaca Açıklamak İstiyorum:

Google; reklamları değerlendirirken bazı aşamalardan geçirir. Bu aşamalar; tıklama başına maliyetin belirlenmesi, tıklama oranı, dönüşüm oranı gibi birçok aşamadan oluşur. Ancak reklam sıralamasında maddi durum yani parasal durumdan daha da önemli olan bir husus kalite puanıdır. Kalite puanı, Google tarafından paradan daha değerli görülür. Çok para çok tıklama değil, kaliteli reklam çok tıklama Google'ın benimsediği kuraldır. Kalite puan;

  1. Reklama Beklenen Tıklama Oranı : Belirlenen anahtar kelimenin, rakip reklamlara oranla tıklanmasına göre Google tarafından değerlendirilmesidir.
  2. Reklam Alaka Düzeyi : Reklamın içeriğine, web sitesinin içeriğine, firmanın yaptığı işe göre anahtar kelime ve cümlelerin tercih edilip yazılmasıdır.
  3. Açılış Sayfası Deneyimi : Web sitesi kalitesinin reklam ile uyumuna denir

bu 3 maddeye göre hesaplanır.


Reklam Sıralamasının Matematiksel Formülü :

(Kalite Puanı) x (Tıklama Başına Maliyet)

formülü ile Google tarafından hesaplanır.

Bugünkü yazımda Google Ads tarafında detaylardan bahsetmek istedim. İlginiz için teşekkür ederim.

Kaynak : Google Support : https://support.google.com/google-ads/answer/1722122?hl=tr