E-Ticaret İle İlgileneceklerin Dikkat Etmesi Gereken Çalışmalar

E-ticarette dikkat etmeniz gereken önemli hususlar nelerdir? E-ticaret ile satış yapmanın püf noktaları neler? E-ticarette seo ve sem önemi.

Teknolojinin gelişmesi ve pandemi koşulları bireylerin, şirketlerin e-ticarete yönelmesini sağlamıştır. E-ticaret günümüzde ekonomiye ve insan yaşantısına kattıklarıyla her geçen gün önem kazanmaktadır. Peki e-ticaret sitesi nasıl açılmalı? E-ticarete yeni başlayanlar nelere dikkat etmeli? Bugünün ve geleceğin konusu e-ticaret hakkında önemli bilgileri sizinle paylaşıyorum.

E-ticaret sitesi için gereken evraklar nelerdir ?

E-ticaret; normal ticaret şirketleri gibi bazı kurallara dayalı olarak kurulur. Bu kurallar aşağıda sıralanmıştır:

-Maliye kayıtları yaptırılmalıdır.

-Vergi levhası ve vergi numarası alınmalıdır.(Anonim, limited vs.)

-Ticaret odasına kayıtlı firmalar için faaliyet belgesi alınmalıdır.

-İmza beyannamesi gerçekleştirilmelidir.

-Banka hesap bilgileri alınmalıdır.

-Kayıtlı elektronik posta(KEP) adresi belirlenmelidir.

-Elektronik ticaret bilgi sistemi kaydı yapılmalıdır.

-Altyapı sağlayıcı firma ile anlaşma belgesi alınmalıdır.

-Kargo firması ile yapılan anlaşma belgesi alınmalıdır.

-Ödemeler için banka ile yapılan anlaşma belgesi alınmalıdır.

Yukarıda yer alan şartlar sağlandıktan sonra e-ticaret firmanızı kurmuş oluyorsunuz. Artık sırada e-ticaret sitesinde satış yapmanın önemli ayrıntılarını incelemek var.

E-ticaret sitesini açtıktan sonra neler yapılmalı ?

E-ticaret sitesi için gerekli işlemleri gerçekleştirdikten sonra artık e-ticaret sitesinin yönetimini anlatacağım.

-İş Planı Yapmak :

Hayalini kurduğunuz işin tüm detaylarını somut bir biçimde planlanmasıdır.

-Ürün Seçimi Yapmak :

Eğer fiziki olarak bir mağazaya sahipseniz satacağınız ürün, hedef kitleniz, fiyatlarınız bellidir. Ancak dropshopping olarak adlandırılan stoksuz satış gerçekleştirecekseniz;

1. Son zamanlarda trendleri olan ürünleri incelemek

2. İnternette en çok satan ürünleri değerlendirmek

3.Ürünü belirledikten sonra satmayı istediğiniz ürünün e-ticaret sitelerinde ve pazar yerlerindeki fiyat bilgisini analiz etmek

4.Müşteri memnuniyeti ile ilgili yorumları incelemek

gibi hususlara dikkat etmeniz gerekecektir.

-Doğru hedef kitle seçimi :

Satmayı istediğiniz ürün herkese hitap etmeyebilir. Bu sebeple ürününüzü tercih ettiğiniz e-ticaret alt yapısını kullandığınız platform aracılığı ile uygun SEO ve SEM çalışması yaparak hedef kitle seçimi yapabilirsiniz. Eğer herhangi bir alt yapı kullanmıyorsanız çeşitli SEO uygulamaları (ahrefs, screaming frog, semrush) ve SEM uygulamaları (Google Ads, Google Analytics, Meta vb) kullanarak bu konu ile ilgilenen SEO ve SEM uzmanlarından yardım alarak SEO ve SEM çalışması yapmalısınız.

-Etkili Bir Ürün Sayfası :

1.Fotoğraf

Uygun görseller seçerek müşterilere yardımcı olmalısınız.

2.Pazar yerleri

Amazon, hepsiburada, n11 vb. sitelerde satış yapacaksanız buralarda otomatik olarak ürün bilgisi tanıtım alanları mevcut.

-Ürün Açıklaması :

Ürününüz hakkında arama motorlarında (Google, Yandex, vb.) kullanıcıların arattıkları kelimelerde ürününüzün arama listesinde gözükmesine yönelik kelime araştırması yapmanız gerekecektir. Bu çalışmalar genellikle SEO ve SEM çalışmaları olarak adlandırılmaktadır. SEO açılımı arama motoru optimizasyonu, SEM'in açılımı ise arama motoru pazarlamasıdır. Ürün tanıtımı yaparken kesinlikle bu çalışmalarda uzman kurum, kişi veya kişilerden destek almalısınız. SEO ve SEM çalışmaları sayesinde uygun anahtar kelimeler yazılarak müşteri, SEO ve SEM dostu ürün tanıtım yazısı yazmış olacaksınız

Bugün sizlere e-ticaret ile ilgileneceklerin dikkat etmesi gereken çalışmalar hakkında bildiklerimi aktardım. Bir sonraki yazımda e-ticarette siber güvenlik ile ilgili bilgiler paylaşacağım.