İçerik Yazarlığı Nedir?

Dijital pazarlamanın vazgeçilmez bir parçası olan içerik yazarlığı nedir?

İçerik yazarlığı mesleğini tanımaya içerik nedir sorusunun cevabıyla başlayalım. İçerik konuşma, yazı ve sanat aracılığı ile ifade edilen şeydir ve bir üretim sonucu ortaya çıkar. İçeriklerin izleyici, okuyucu veya dinleyicilere iletilmesi için birtakım araçlara veya ortamlara ihtiyaç vardır.

Yazı formunda olan veya yazılarıyla diğer formlardaki (görsel veya işitsel) içeriklere altyapı oluşturma özelliği gösteren içerikleri üreten kişiye kelimenin geniş anlamıyla içerik yazarı diyebiliriz. Ne demek istediğimi örnekle açıklayayım. İnternet sitelerinde yayınlanan makalelerin üreticileri içerik yazarlarıdır. Bununla beraber, videonun senaryo veya diyaloglar gibi metinsel altyapısını hazırlayan veya podcast metnini düzenleyen kişiler de ortaya çıkan nihai ürünler yazılı olmadığı halde içerik yazarı olarak tanımlanabilirler.

Bir meslek olarak içerik yazarlığı daha çok pazarlama sektörü için içerik üreten kişilerin yaptığı işle ilişkilendirilir. Bunun altında yatan en önemli faktör, ticaretin içerik üretimini yaygın ve karlı hale getiren itici güç olmasıdır. Özellikle e-ticaretin ve markaların çevrimiçi görünürlüğünün vazgeçilmezi olan içerik yazılarının günlük üretilme sayısı, içerikle pazarlama adı verilen dijital pazarlama türünün yoğun talepleri sonucu giderek artmakta.

İçerikle pazarlama, hedef kitle için eğlendirici, bilgilendirici ve/veya faydalı içerikler üreterek belirli bir internet sitesine trafik çekmeyi, bir işletme veya markanın tanınırlığını sağlamayı veya hem mevcut müşterilerle hem de müşteri adaylarıyla marka arasında bağ kurmayı amaçlayan bir pazarlama tekniğidir. Bu tekniğe biraz daha yakından bakmak isterseniz ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

İçerik yazarlığını dijital pazarlama alanına ait bir meslek olarak ele alırsak, bir içerik yazarının en çok ürettiği içeriklerin blog yazıları, web sitesi makaleleri, video senaryoları ve metinleri, bültenler ve sosyal medya gönderileri olduğunu söyleyebiliriz.

İnternet kullanıcılarının odaklama süresi günümüzde epey kısaldı, yaşam temposu da gelişen teknoloji ile beraber arttı. Bu iki faktörün ortak bir sonucu olarak bir içeriği tüketip tüketmeyeceğimize çok ama çok kısa bir süre içerisinde karar verir olduk. Markaların içerikle pazarlamaya ağırlık vermeleri sebebiyle içerikler arasında ciddi bir rekabetin de mevcut olduğunu göz önüne alırsak insanların ilgisini çekebilme konusunda içerik yazarlarına önemli görevler düşüyor. İçeriğin orijinal olması, değer katması, daha başlıktan ve ilk paragraftan okuyucuyu yakalaması, kolay tüketilebilir ve güncel olması, verdiği referanslarla ve doğru imla kullanımıyla okuyucuya güven vermesi, bir içerik yazarının gözetmesi gereken içerik özelliklerinden sadece birkaçı.

Markalar hedef kitlelerine ulaşabilmek ve nihayetinde ürün veya hizmetlerini satabilmek için web sitelerinde ve bloglarında yayınlayacakları içeriklere ihtiyaç duyuyorlar. Ancak üretilen bu içerikler, arama motoru sonuçlarında üst sıralarda bulunmadıkları takdirde etkilerini önemli ölçüde kaybediyor. Bu nedenle içerik yazılarının arama motoru sıralama faktörleri göz önüne alınarak hazırlanması gerekiyor. Arama motoru sıralamasının iyileştirilmesi amacıyla alınan önlemlere ve yapılan düzenlemelere arama motoru optimizasyonu (SEO) deniyor. Bu tür düzenlemelerden geçmiş bir içerik yazısı ise SEO uyumlu içerik olarak adlandırılıyor.

SEO yalnızca içeriği kapsamaz; web sitesi üzerinde önemli düzenlemeler yapılmasını gerektiren başlı başına bir uzmanlık dalıdır ve içerik yazarının bu alanda uzmanları kadar derinleşmesi beklenmez. Ancak arama motorlarının sıralama kriterleri konusunda genel bir anlayış geliştirmiş olmaları istenir. Kullanımı en yaygın olan arama motoru, açık ara farkla Google'dır. Bu nedenle içerik yazarlığının önemli bir parçası da Google'ın bir içeriği üst sıralara çıkarma kriterlerini anlamaya çalışıp uygulamaktır. Sıralama faktörleri, web sitenizdeki içeriğin arama sorgularıyla ne kadar örtüştüğünü değerlendirir ve arama motoru kullanıcısının önüne ihtiyacı olan içeriği getirerek ona iyi bir hizmet sunmuş olur.

Google'ın sıralama algoritmasının hangi faktörleri kullandığı tümüyle bilinmese de en etkili olanları tahmin edilebilmekte. Kaliteli içerik, bu faktörlerin en başında geliyor. İçeriğin sahip olduğu geri bağlantılar, web sitesinin yüklenme hızı, anahtar kelime kullanımı, web sitesi güvenliği gibi faktörler de sıralama hususunda oldukça kritik önem taşımaktalar. Bu bağlamda, bir içerik yazarının üzerinde etkisinin olabildiği sıralama faktörlerine, yani kaliteli içerik üretimine ve anahtar kelime kullanımına önem vermesi beklenir.

KAYNAKLAR

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?Magna Ajans, Magna Dijital Pazarlama Ajansı. 

Dean, Brian. “Seo Content: Complete Beginner's Guide.” Backlinko, 16 Jan. 2023. 

Kumar, Manish. “What Is Content Writing: A Complete Guide 2023 Edition.” IIM SKILLS, 20 Dec. 2022. 

Neyer, Eric. “Google Ranking Factors for 2023 (the 10 Most Important).” MonsterInsights, 2 Jan. 2023. 

What Is Content Writing? 9 Tips to Help You Publish Awesome Stuff.Backlinko, 16 Jan. 2023.