Google Algoritmaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Google algoritmaları hakkında en çok merak edilenler.

Google hızlı olması ve kullanıcılarına kolay kullanım imkanı sunması nedeniyle dünyada en çok kullanılan arama motorudur.

Eğer Google'da web siteniz varsa veya web sitesi ekleyecekseniz Google algoritmalarını bilmelisiniz.

Web sitenizin Google'da birinci sayfanın ilk sırasında görünmesini istiyor musunuz? Neden ilk tercih edilen web sitesi sizin siteniz olmasın?

Bu soru için önce size Google nasıl çalışıyor anlatayım.

Google arama motoru botları veya başka bir deyişle örümcekleri içerisinde barındırır. Botlar mühendisler tarafından tasarlanmış özel yazılımlardır. Bu yazılımların en önemli görevi, arama motorunun hedeflediği kuralları ve kalite politikalarını dikkate alarak web sitelerinin içerikleri,resimleri, yazılım detayları, hosting altyapısı gibi değerleri ölçümler, değerlendirir ve sıralamaya yerleştirir [1].

Google arama motoruna kısaca değindim. Artık sıra Google algoritmalarında.

Algortmanın temel tanımını yapacak olursam; bilgisayardaki işlemin veya işlemlerin gerçekleştirilmesinde izlenecek adımlar bütününe algoritma denir. Bilgisayara öğretilen işlem basamaklarıdır [2].

Google'ın arama motoru algoritmaları da kendine özgü algoritma işlem adımları tanımlamıştır. Örneğin; arama çubuğuna "Ankara'da pideciler" yazdınız. Arama motoru milyonlarca sonuç döndürecektir. Fakat Google bu sonuçların sıralamasını nasıl yapabilir? Google algoritmaları karmaşık bir yapıdadır. Algoritmalar; kullanıcı tarafından yazılan kelimenin sonuçlarda gösterilmesi amacıyla hareket eder. Algoritma, kullanıcı tarafından yazılan kelimenin web site sayfasının başlığında, açıklama yazısında, başlık etiketinde dengeli kullanılıp kullanılmama durumunu inceler. Ardından algoritma kelimeyi barındıran web sitesinin kalitesine yani mobil cihazlarda, bilgisayarda açılma hızına ve kullanıcının sayfada kalma süresine bakar. Web sitesi içeriğine uyumlu linkler verilme durumunu kontrol eder. Bunların dışında Google algoritmaları başka durumları da inceler. Ancak fazla detay olmaması için artık algoritmaları incelemeye başlayabiliriz.

Google Panda

Panda 2011 yılının Şubat ayında piyasaya sürüldü. Son güncellemesi 2014 yılının Mayıs ayında gerçekleştirildi. Panda kullanıcıların arattığı kelimelerin karşılığında daha fazla sonuç döndürmek için Google güncellemeleri serisinden oluşur. Amacı; içerik yönüyle zengin web sitelerini ilk sırada göstermek ve içerik yönünden kaliteli olmayan siteleri son sıralara yönlendirmektir. Özellikle black hat seo kullanan siteleri cezalandırır.

Google Penguen

Kullanıcıların arattığı kelimeden daha fazla sonuç döndürmek için Google'ın güncellemesidir. Arama motorunda kullanımı black hat seo çalışması yapmış siteleri cezalandırmaya yönelik kullanılmaktadır. Arama motoru spamı veya black hat seo; web sitesi sahibi tarafından gereğinden fazla anahtar kelime kullanılarak içerik yazısı yazılması, görünmez metin yazısı yazılması, telif hakkı bulunan yazıların izinsiz kullanılması gibi olumsuz çalışmalardan meydana gelir. Penguen black hat seo çalışmalarının engelleyicisidir.

Google Pigeon

2013 yılında Google yazılım mühendisleri tarafından üretilmiş Google algoritmasıdır. Pigeon amacı; yerel aramaları web site sonuçları ile bir araya getirerek yerel işletmelere kolay erişim sağlanmasıdır. Hem kullanıcı odaklı hem de işletme odaklı bir algoritma olduğu için mobil cihaazlarda arama sayısında artışlar olmuştur. Böylece arama motorunun gelişimine büyük katkısı olmuştur.

Google Hummingbird

Google yazılım mühendisi Amit Singhal tarafından geliştirilen ve son sürüm olarak tanıtılan hummingbird algoritması sesli arama yapmaya odaklı bir algoritmadır. Arama motorunda yazarak arama yapılması ile konuşarak arama yapılması arasında oldukça büyük farklar olduğu anlaşılmıştır. Hummingbird ile Google sıralamalarında web sitesinin sıralaması fazla etkilenmese de indeksleme sisteminde değişiklik yaşanması beklenmektedir.

Örneğin; "su siparişi" yerine "en yakın su dükkanı nerede" gibi konuşma temelli bir aratma yapılmasında artış yaşanması beklenmektedir.

Google hummingbird algoritması yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı üzere yerel işletmelere yöneliktir.

[1]:Beyaz Şapkalı Seo Kitabı,Kodlab,sayfa:11,Nauman Zia BUTT

[2]:Algoritma Geliştirme Ve Programlamaya Giriş Kitabı,Seçkin Kitabevi,sayfa:40,Fahri VATANSEVER