Görme Bozuklukları Nelerdir?

Görme bozukluklarından kısaca bahsedelim.

Gözümüz beş duyu organımızdan birisidir. Çevremizdeki nesneleri fark etmemizi sağlar. Yaşımız ilerledikçe gözlerimizde sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca yaşımız bu sorunların oluşması için bir kriter değildir. Kalıtsal, çevresel koşullarda bu sıkıntıların ortaya çıkmasında etkendir. Görme bozuklukları nelerdir şimdi bunlara bir bakalım.

1-MİYOPLUK

Bu hastalığa sahip kişiler yakını net görür fakat uzağı bulanık görürler. Tedavisinde kalın kenarlı mercek kullanılır. Kullanılan merceliğin kırıcılığı fazladır.Görüntü ise retinanın önüne düşmektedir.

2-HİPERMETROPLUK

Kişi uzağı net görebiliyorken yakını net olarak göremez. Tedavisinde ise ince kenarlı mercek kullanılır ve bu merceğin kırıcılığı azdır. Görüntü ise retinanın arkasına düşer.

3-ASTİGMATİZM

Kişiler nesneleri bulanık görür. Tedavisinde silindirik mercek kullanılır bu sayede ışınların bir noktada toplanması sağlanır. Fiziksel olarak nedeni ise saydam tabaka veya göz merceğinin yüzeyindeki kavislenme denilebilir.

4-PRESBİTLİK

Yaşlandıkça göz merceğini esnekliğini kaybeder. Odaklanma yeteneğinde gerileme yaşanır.Kişiler yakını kötü görürler. Tedavisinde ince kenarlı mercek kullanılır. Hipermetroptan farkı ise ilerleyen yaşlarda görülmesi ve göz lensindeki esnekliğini kaybetmesi denilebilir. Görüntü ise retinanın arkasına düşer.

5-ŞAŞILIK

Göz küresinde hareketi sağlayan kaslar orantısız şekilde kasılması sonucu oluşur ve gözler farklı yönlere bakmasına neden olur. Ameliyatla tedavisi mümkündür.

6-GÖZ TANSİYONU

Göz içi basınçtaki artış sebebiyle ortaya çıkar. Gözün ön ve arka odalarında bulunan sıvının salgılamasında ve boşaltılması gerçekleşirken bir denge gerekir. Bu denge korunmalıdır. Erken teşhis önemlidir görme kaybına kadar ilerleyebilir. Göz damlaları kullanmak, lazer tedavisi tedavi yöntemleri arasındadır.

7-KATARAKT

Göz merceğinin esnek ve saydamlığını kaybetmesiyle gözde bulanık kısımların oluşması sonucu oluşur. Görme yetisinde sorunlar yaşanılabilir. Ameliyatla tedavi edilebilir.

8-RENK KÖRLÜĞÜ

Kalıtsal bir hastalıktır. Tedavisi yoktur. Renkleri farklı bir renk olarak görürler.Kırmızı renk sarı görülmesi gibi. Teşhisinde ise İshihara testi kullanılır. Belirli uzaklıktan kişiye resimler gösterilerek buradaki nesneleri tahmin edilmesi istenilir.