Görünenin Ötesinde Huber Köşkü
Tarabya'nın Değişen Yüzü.
Atatürk'ün 1935 yılında inşa ettirdiği Florya Deniz Köşkün kullanılamaz hâle gelmesinden sonra İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı için Tarabya Huber Köşkü uygu görülmüştür. Huber Köşkü, İstanbul'da Tarabya Mahallesinde yer almaktadır. Konumu itibariyle sahilde en gözde köşklerden biri hâline gelmiştir. Köşkün etrafında faytonhane, set köşkü ve av köşkü gibi yapılar vardır. Köşkün içerisinde birçok alana hizmet edecek yapılar bulunmaktadır.
Huber Köşkü, Avusturya vatandaşı Auguste Huber'e aittir. Köşkün arazisi satın alındıktan sonra 1900 yılında tasarımı için 1 yıldan fazla süre ayrılmıştır. Bu köşkün tasarımcısı bilinmemektedir fakat inşaatı Antoine Perpignani tarafından yapılmıştır. Köşkün mimarisine bakıldığında birçok devetlerden izler taşımaktadır. Hem Avrupa sanatı hem de Uzak Doğu sanatı bu köşkün mimarisinde görülmektedir.
Auguste Huber burada 20 yıl yaşamıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında satılmıştır. Köşk bu dönemlerde sürekli farklı kişilere satılmıştır. 1988 yılında ise kamulaştırılarak Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmiştir. Huber Köşkü 2 restorasyon geçirmiştir. Mimari olarak incelendiğinde yapının dikdörtgen formda olduğu ve sarımsak kubbeye sahip olduğu görülmektedir.
20. yüzyıllarda Avrupa'da meydana gelen gelişmelerden sonra dünya ülkelerinde sanat, mimari, kültürel, toplumsal farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu dönemlerde ortaya çıkan değişiklikler ülkelerin mimari alanda da farklı tarzlara yöneldiği görülmektedir. Osmanlı Devleti Avrupa'da ortaya çıkan bu gelişmelere merak sarmış ve o dönemde Osmanlı Devleti Avrupa'ya elçiler göndermiştir.
Tarabya semti 17. yüzyıldan beri yazlık mesire alanı olarak kullanılmıştır. 19. yüzyılın sonuna doğru yabancı elçiler burada yazlık konut edinmeye başlamışlardır. Huber ailesi İstanbul'da Osmanlı Devleti için silah ithalatı gerçekleştirmektedir. Köşkün sahibi Huber ailesi Osmanlı Devleti için silah ticareti yaparak önemli bir yer edinmiştir. Köşkün yapısında oryantalist, modern döneme ait yapılar görülmektedir. Huber köşkü şu an Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılmaktadır.