Green Card Nedir, Başvuru Nasıl Yapılır ?

Amerika'da göçmen olarak yaşama fırsatı veren, vatandaşlık hakkına sahip olma hakkı sunan Green Card nedir? Bilmeniz gereken her şey.

Green card nedir? Başvurular ne zaman açıklanacak? Green card nasıl alınır? Bütün bu soruların cevabı ve green card hakkında bilmeniz gereken her şey.

Geçtiğimiz sene 2023 yılı için, Türkiye'den 3.383 kişi Amerika'ya Green Card ile gitmeye hak kazanmıştı.

2024 Green Card başvuruları, 5 Ekim- 8 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yeşil Kart 2024 çekiliş sonuçları, 6 mayıs 2023 Türkiye saati ile 19:00'da açıklanması bekleniyor.

"Green Card" Kimlik Kartı

Green Card Nedir?

Türkçe'de Yeşil Kart anlamına gelen Green Card, göçmen olmak isteyen diğer ülke vatandaşların, oy kullanmak hariç ABD vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda Green Card sahibi olma hakkı kazanan vatandaşların, Türk vatandaşlığı da devam etmektedir.

Amerikan Green Card'ına "Yasal Daimi Yerleşik Kart" adı verilen kimlik kartı, ABD'de kalıcı olarak çalışmanıza ve yaşamanıza imkan verir. Green Card ile yaklaşık 5 sene Amerika'da yaşadıktan sonra tam vatandaşlığa geçiş yapabilirsiniz.

Green Card Başvuru İçin Gerekenler

Geçtiğimiz senelerde Green Card sahibi olmak için belirli şartlar fazlasıyla vardı. Bunların arasında, pasaport, doğum belgesi, evlilik belgesi (varsa), askerlik durum belgesi (erkek adaylar için), polis kaydı, sağlık raporu ve fotoğraf yer almaktaydı. Fakat hükümetin değişmesi ve birtakım yenilikler ile birçok şart kalktı. Güncel olan şartlar ise şunlardır:


  1. Başvuran adayın en az lise mezunu olması
  2. Başvuruda kullanılan fotoğrafın, Green Card resmi sitesinde yayınlanan gerekli ölçüler ve mevcut halimize uygun olması, Fotoğrafın boyutları 50 mm x 50 mm 600px olmalıdır ve arkaplan beyaz renk olmalıdır.
  3. Eğer evliyseniz, eşinizin de bilgileri ve yine Green Card'ın resmi sitesinde istediği ölçüler ile fotoğrafı (aynı şekilde çocuk sahibi iseniz, 21 yaş altı içinde geçerli)

Green Card başvurusu için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?

Green Card başvurularınızı DV Lottery sitesinden yapabilirsiniz. Başvurular sadece bu site üzerinden yapılmaktadır. Green Card, yeşil kart gibi arama sonuçlarında genellikle bu site çıkmaz ve Türkçe kaynak olarak sizden ücret talep eden ve sizin adınıza başvuru yapan siteler çıkar. Bunun önüne geçmek ve herhangi bir ücret ödememek için, belirttiğimiz Green Card resmi başvuru sitesinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

DV Lottery Sitesi

Başvuru esnasında yapmanız gerekenler şunlardır:

  1. Adını ve gereken tüm bilgileri ingilizce karakter olarak girin. Örneğin; adınızda "i" harfi varsa büyük harf ile yazımlarda bunu "ı" olarak değiştirmeniz gerekir. Genellikle isim-soyisim kısımları büyük harfler ile giriliyor.
  2. Kimlik kartınızda yazan doğum tarihiniz
  3. Yine kimlik kartınızda yazan doğduğunuz şehir ya da ilçe
  4. Bulunduğunuz ülkeyi seçin
  5. Green Card resmi sitesinde verilen bilgiler ile çekilen fotoğrafı dosya şeklinde yükleyin
  6. Resmi ikametgahınızı doğru şekilde yazın
  7. Aktif olarak kullandığınız mail adresinizi girin
  8. Eğer evliyseniz ve çocuklarınız varsa onların bilgilerini de yine aynı şekilde girin. (çocuğunuz 21 yaşından küçük ve evli olmaması gerekiyor)

Başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey fotoğrafın boyutu ve net olmasıdır. Bunun dışında ingilizce karakter ile yazmanız ve bilgileri doğru girmeniz sonraki süreç açısından daha iyi olacaktır.

Amerika'da New York Şehri'nde Özgürlük Heykeli ( Statue of Liberty)

Green Card Avantajları Nelerdir?

Green Card sahibi olmanın birçok avantajı vardır. Bazıları şunlardır:

  1. ABD'de oturma ve çalışma hakkı: Green Card sahipleri, ABD'de oturma ve çalışma haklarına sahiptirler. Green Card sahipleri, ABD'de herhangi bir işte çalışabilir, işverenlerin sınırlamalarına tabi değillerdir ve çalışma izni almalarına gerek yoktur.
  2. Sosyal haklar: Green Card sahipleri, ABD'nin sosyal hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptirler. Bu, sağlık sigortası, eyalet yardımları, emeklilik ve diğer sosyal hizmetleri içerir.
  3. Seyahat özgürlüğü: Green Card sahipleri, ABD'den herhangi bir yere seyahat edebilirler. Green Card sahipleri, ABD'ye geri döndüklerinde herhangi bir vize işlemi yapmak zorunda değillerdir.
  4. Eğitim: Green Card sahipleri, ABD'deki okullara kaydolabilirler. Bu, üniversiteler, kolejler, meslek okulları ve diğer eğitim kurumlarını içerir.
  5. Vergi avantajları: Green Card sahipleri, ABD'de kazançlarına vergi ödemek zorundadır, ancak ABD'de yaşamayan vatandaşlar gibi, yurtdışında kazançlarına da vergi ödemek zorunda değildirler.
  6. Vatandaşlığa geçiş: Green Card sahipleri, ABD vatandaşlığına başvurma hakkına sahiptirler. Vatandaşlık başvurusu için uygun olan Green Card sahipleri, ABD vatandaşı olma hakkını elde ederler.

Bu nedenlerden dolayı, Green Card sahibi olmak, ABD'de yaşamak ve çalışmak isteyenler için önemli bir fırsattır.