Güney Kore’de "Candlelight Rallies" ve Popüler Kültürle Harmanlanması

Protesto kültürünü kendi eğlence tarzlarına uyarlayan gençler hak arayışındaki yetişkinlerden takdir topluyor.

3 Aralık 2024’te Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, ülkede sıkıyönetim ilan ederek anayasayı koruma ve Kuzey Kore’den gelen tehditlere karşı ulusal güvenliği sağlama gerekçesiyle meclisin yetkilerini askıya almaya çalıştı. Sivil darbe olarak adlandırılan bu karar hızlıca demokratik kurumlar ve halk tarafından tepkiyle karşılandı.

Güney Kore’de Candelight Rallies (mum ışığı protestoları), 2000’lerden itibaren demokratik hakları savunma veya sosyal adaleti talep etme aracı olarak ortaya çıkmıştır. Bu protesto yöntemi ilk olarak 1992 yılında çevrimiçi hizmetlerin ücretlendirilmesine karşı çıkmak için kullanılmaya başlanmıştır. Ardından 2002 yılında Yangju otayolu olayında, 2004’te Roh Moo-Hyun’un görevden alınmasında, 2008’de ABD sığır eti protestolarında ve en son 2016-2018 sırasında Park Geun-Hye protestolarında Candelight Rallies protesto türü kullanılmıştır.

3 Aralık 2024’teki sivil darbe girişimini de aynı şekilde protesto ettiler fakat bu sefer daha eğlenceli ve daha k-pop kültürünün etkisinde bir protesto gerçekleştirdiler. K-pop gruplarının ve sanatçılarının hayranlarının konserlerde kullanması amacıyla satışa sundukları lightstickler (ışıklı çubuklar) protestolarda mumlardan daha fazla kullanıldı. Eğlenceli, mizahi ya da daha renkli daha ışıltılı dövizleri taşımayı tercih ettiler. Güney Koreli gençlerin protesto kültürünü devam ettirmeleri ve bunu kendi nesillerine uyarlamaları medyada ilgi topladı. G-Dragon’un düzeni eleştiren Crooked şarkısı ya da son dönemde yayınlanmış ve küreselde büyük dinleyici kitlesine ulaşmış Rosé’den APT şarkısı protestolarda çaldı.

Protesto kültürünü kendi eğlence tarzlarına uyarlayan gençlerin protestolara katılımı oldukça yüksek bu yüzden hak arayışındaki yetişkinlerden takdir topluyorlar.