Dünyanın en büyük kütüphanesi: ABD Kongre kütüphanesi
En büyük, en zengin içeriklere sahip kütüphanelerin sıralamasında başı çeken ABD kongre kütüphanesi.
Yıllık 2 milyona yakın ziyaretçisi, ve içerisinde 164 milyondan fazla esere ev sahipliği yapan dünyanın en büyük kütüphanesi Library Of Congress, Amerika’nın başkenti Washington’da bulunuyor. 1800 yılında, o dönemki kongre tarafından inşaa edilen kütüphane, farklı kültürlere, dillere, ırklara sahip insanların ortak mirasını oluşturuyor.
İçerisinde ki, 164 milyon esere ek olarak, her gün yaklaşık 14 bin yeni parça daha eklendiği için artık kütüphanedeki raflar yetersiz kalmaya başladı. Bu sebeple, artık bazı eserler bir diğer iki eyalette ki (Virginia, Maryland) yedek binalara götürülüp, orada saklanıyor. Kütüphane, izin, okuyucu kimlik kartı olan herkesin erişimine açıktır. Fakat, kütüphanede bulunan herhangi bir eserin, kütüphane sınırları dışına çıkarılması yasaktır.
Koleksiyonları evrensel olan kütüphane, 470’den fazla dilde araştırma materyallerini içeriyor. Bu dillerden bir kaçı Arapça, İspanyolca ve Portekizce. Son verilere göre kütüphanede:
- 38 milyon kitap,
- 70 milyon el yazması,
- 3,6 milyon kayıt,
- 14 milyon fotoğraf,
- 5,5 milyon harita ve,
- 8,1 milyon müzik notası bulunuyor.
Son olarak bu özel koleksiyonlara ulaşmak için, Amerika’ya gitmemize gerek yok. Çünkü 1994'te başlayan dijitalleştirme çalışmalarıyla kütüphanedeki koleksiyonlar Ulusal Dijital Kütüphane Programı (NDLP) üzerinden diğer ülkelerde yaşayan insanların erişimine açıldı. Günümüz itibariyle site üzerinden Arapça, Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça, İspanyolca ve Portekizce olmak üzere yedi dilde arama yapılabilmektedir. Zengin bir içeriğe sahip olan bu kütüphanede yaklaşık üç binden fazla çalışan vardır. Kongre Kütüphanesini takip eden, dünyanın en büyük ikinci kütüphanesi, İngiliz kütüphanesinde ise yaklaşık 150 milyondan fazla eser vardır.