Gürcistan’da 1.8 Milyon Yıllık Diş Bulundu

Gürcistan’daki arkeologlar geçtiğimiz günlerde önemli bir kalıntıya rastladılar.

Arkeologlar tarafından, Gürcistan’ın güneyinde, Ermenistan sınırlarına yakın Orozmani köyü çevresinde yaklaşık 1.8 milyon yıllık olduğu düşünülen insan dişi bulundu. 

Başkent Tiflis’in Orozmani köyün yakınlarında, Dmanisi’de de daha önce aynı yaşta çeşitli kemikler ve Homo erectus’a ait kafatasları bulunmuştu. Bu nedenle Orozmani’de bulunan dişin bir Homo erectus’a ait olma olasılığı da yüksek.

Dmanisi’deki Kalıntılar

Dmanisi’de bulunan Homo erectus kalıntıları, Batı Avrasya’da bugüne dek keşfedilmiş en eski insan kalıntılarıdır. Bu fosiller, arkaik insanların göç rotalarına yönelik önemli ipuçları vermiştir.

Dmanisi’deki arkelojik keşiflere dayanarak, arkaik insan türlerinin ilk yerleşim yerlerinden birisinin Güney Kafkasya olduğu söylenmiştir. Orozmani köyündeki bu keşifle de bu tahmin daha da güçlenmiştir.

Konu hakkında bazı kişiler düşüncelerini şu şekilde aktardı: 

Giorgi Bidzinashvili(Dmanisi Araştırma Ekibi’nden Arkeolog) , “Orozmani ve Dmanisi’deki kalıntılar aşağı yukarı aynı yaşta. Dmanisi’deki hominidler Homo erectus olduğu için Orozmani’de bulunan dişin de bir Homo erectus’a ait olması gerektiğini düşünüyoruz.” (11 Eylül 2022)

Gürcü yetkililer ise bu konu hakkında bu keşifle Gürcistan topraklarının paleoantropolojik önemini vurguladılar. Güney Kafkasya ve Gürcistan coğrafyasının, Afrika’dan çıkan arkaik insanlar için önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirttiler.